Roar Wold (42) flytter i sommer til Lillestrøm sammen med kone og hund. Der starter han i sin nye jobb hos NBIM (Oljefondet)

Roar Wold går fra Forsvaret til Oljefondet

– Oljefondet er et av verdens største fond og alle nordmenns «sparebøsse». Da er det fristende å ta med seg Forsvarets verdier «Respekt, Ansvar og Mot».

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Etter tolv år skifter Roar Wold jobb fra kommunikasjonssjef i Forsvarets personell- og vernepliktssenter til senior kommunikasjonsrådgiver eksterne relasjoner for NBIM (Oljefondet).

Wold er utdannet statsviter og i politisk økonomi, i tillegg har han litt militær utdanning i Krigsskolens kvalifiseringskurs. Etter å ha jobbet en periode som journalist i E24, begynte han i Forsvaret i 2009. Der har det stort sett gått i kommunikasjon.

– Forsvaret er en så stor organisasjon at du fint kan drive med utrolig mye forskjellig hos samme arbeidsgiver. For meg har det blitt kommunikasjon om utdanning, logistikk, for forsvarsledelsen, NATO-oppdrag på en fregatt og nå sist HR. Lett blanding kan du si, forteller Roar Wold til KOM24.

Glad i å hjelpe andre

Det hele var litt tilfeldig for hvordan Wold kom inn i kommunikasjonsbransjen. Han begynte på Forsvarets høgskole som personlig assistent (adjutant som det heter i Forsvaret) for daværende sjef, Louise Dedichen.

– Kommunikasjon ble etter hvert en del av den jobben. I tillegg jobbet det svært flinke forskere og faglig ansatte som sjelden gjorde noe særlig av seg utenfor Forsvaret. Jeg hadde lyst og fikk muligheten til å jobbe med noen av disse og øke oppmerksomheten rundt forskningskommunikasjon i Forsvaret.

Den tidligere kommunikasjonssjefen setter pris på å jobbe direkte med folk. Er det noe han liker, så er det å gjøre mennesker i en organisasjon bedre til å få frem det de har på hjertet og bruke kommunikasjon til å nå målene sine.

– Jeg kaller det gjerne «vilje og evne». Du må ha lyst til å kommunisere og forstå hvorfor det er viktig. Når det er på plass begynner jobben med å få det til, å kanalisere energien i riktig retning og på rett måte. I Forsvaret har jeg fått lov å jobbe med flere toppledere og den erfaringen tar jeg med meg.

I tillegg mener Wold at han er ganske god til å skrive.

– Pennen er tross alt mektigere enn sverdet. Oljefondet er et av verdens største fond og alle nordmenns «sparebøsse». Da er det fristende å ta med seg Forsvarets verdier «Respekt, Ansvar og Mot» (RAM).

En spennende arbeidsgiver

– Hvorfor ønsket du å skifte jobb til Norges Bank?

– Hvem har ikke det? I Forsvaret er vi stolte av å jobbe et sted med et stort samfunnsansvar. Det samme gjelder definitivt for Norges Bank og NBIM. Det de (snart kan jeg si «vi») driver med er så viktig for Norge at hva de gjør, hvorfor og hvordan bør være godt kjent. Jeg håper å kunne bidra til det. En utrolig spennende arbeidsgiver rett og slett.

Det meste blir nytt i den nye jobben. Likevel tror han at det rent kommunikasjonsfaglig ikke blir så ulikt.

– Kanskje finnes det flere likhetstrekk med Forsvaret også, men faget, organisasjonen, folkene, kulturen, mye er ulikt. Jeg liker å forstå virksomheten jeg skal jobbe i og omgivelsene så godt som mulig. Det blir mye nytt å sette seg inn i. Ellers så er jo hele verden interessert i Oljefondet, så det blir trolig litt av hvert å ta fatt på utenfor landets grenser også.

Til sin nye arbeidsplass forventer han å møte flinke folk, spennende arbeidsoppgaver og høyt tempo.

Gode minner fra Forsvaret

Oljefondet er et av verdens største investeringsfond. Det de som jobber i fondet foretar seg hver dag er viktig for veldig mange. Ikke bare i Norge, men verden over.

– God kunnskapsformidling om fondet og det å kunne kommunisere godt og effektivt til viktige målgrupper, er det jeg, sammen med dyktige kolleger, skal jobbe med. Hvordan omverden oppfatter deg og det du driver med krever at du har litt overblikk, også ut over egen bransje. Det synes jeg det er gøy å jobbe med.

– Hvilke øyeblikk og minner har du fra tiden i Forsvaret?

– Mange! Det er umulig ikke å trekke frem de fem månedene jeg hadde ombord på fregatten KNM Otto Sverdrup som var flaggfartøy i NATOs stående maritime styrke i Nord-Atlanteren vinteren og våren 2020. Etter noen få uker kom Covid-19. Det ble litt av noen måneder for en landkrabbe fra sørenden av Mjøsa.

I tillegg vil ha også trekke frem at han stort sett har jobbet for kvinnelige toppsjefer.

– Mange tenker nok fortsatt på Forsvaret som en mannsbastion. Viseadmiral Louise Dedichen, generalmajor Ingrid Gjerde og brigader Gunn Elisabeth Håbjørg er jeg glad for å ha fått jobbe for og bli kjent med.

Powered by Labrador CMS