Journalister som jobbet med Panama Papers-avsløringen ble hengt ut. Dette er en faksimile fra Aftenpostens arbeid i saken.

Journalister som jobbet med «Panama Papers» fikk sparken, ble truet, hengt ut og saksøkt

En meningsmåling på nett spurte om den beste måten å håndtere de «forræderske journalistene» var å sette dem i fengsel eller dumpe dem i Panama-bukten, skriver Aftenposten.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Flere journalister har fått reaksjoner eller represalier etter at det internasjonale journalistiske prosjektet Panama Papers kom på trykk, skriver Aftenposten.

Rundt 400 journalister fra mer enn 80 land samarbeidet om dokumentlekkasjen Panama Papers. Arbeidet rettet et kritisk blikk - og avslørte - at flere sentrale politikere og næringslivstopper var koblet til skatteparadiser i Panama.

Livvakter utkledd som Uber-sjåfører

Nå skriver Aftenposten, som også var det norske alibiet i graveprosjektet, at det fikk store konsekvenser for de som skrev om det.

Journalister i dagsavisen La Prensa i Panama mottok trusler fra anonyme brukere på Twitter, en meningsmåling på nettet spurte om «den beste måten å håndtere de «forræderske journalistene» var å sette dem i fengsel eller dumpe dem i Panama-bukten», skriver Aftenposten, som følger opp med at journalistene måtte fotfølges av væpnede livvakter som var utkledd som Uber-sjåfører.

I Finland krevde politiet og skattemyndighetene å få utlevert stoffet fra journalistene i statskanalen YLE.

«Myndighetene truet med å ransake journalistenes boliger for å få tak i deres notater og navnelister», skriver Aftenposten.

– Hudflette barbariske journalister

I Republikken Ecuador gikk presidenten ut med navnet på journalistene som hadde jobbet med saken. Aftenposten skriver at journalistene ble trakassert etter publiseringen og at «En svarte at man burde hudflette barbariske journalister», skriver avisen, som fortsetter:

Fundamedios, en uavhengig organisasjon som jobber for ytringsfrihet, hevder at presidentens støttespillere kalte journalistene for «leiesoldater», «rotter», «korrupt presse» og «imperiets lakeier». – Regjeringens tilhengere spredte deretter private opplysninger om journalistene og bilder av dem, til og med der barna deres var med, skriver Fundamedios i en uttalelse, ifølge ICIJ.

Aftenpostens artikkel: Journalister som jobbet med Panama Papers ble truet, overvåket og saksøkt

Powered by Labrador CMS