Lørdagspost kan være bare starten. Ny postreform vil ramme avisene hardt, advarer bransjen

Regjeringen vil kutte A-post - og slutte med daglig post i tynt befolkede strøk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Oslo (NTB): Dersom forslagene i postmeldingen blir vedtatt, kan det føre til store problemer for avisdistribusjonen, mener medieorganisasjoner.

I postmeldingen som skal behandles i Stortinget i slutten av måneden, foreslår regjeringen at Posten skal ha fullmakt til å redusere frekvensen på postbud ytterligere for de mest ulønnsomme rutene i tynt befolkede strøk, skriver Klassekampen. I dag kan Posten unnta inntil 1250 husstander fra regelen om fem leveringsdager i uka, men postmeldingen foreslår at dette blir utvidet til 10 prosent av befolkningen, 230.000 husstander.

– En ganske stor andel av befolkningen vil få et vesentlig redusert tilbud om Posten skulle benytte denne fullmakten, sier Bjørn Wisted i Mediebedriftenes Landsforening (MBL).

Sammen med forslaget om å slå sammen A- og B-post, vil dette gjøre det vanskelig for avisene å nå fram til abonnentene på dagen. Dette gjelder for eksempel regionavisene Adresseavisen og Bergens Tidende.

– Vi ser ganske mørkt på dette forslaget, som bare vil legge stein til byrden for avishusene. Vi er redd for at dette er første skritt mot en utvikling der Posten ikke lenger går post hver dag i uka, men annenhver dag. For mange av avisene som benytter Postens bud, vil en slik løsning gjøre det så godt som umulig å nå fram til abonnentene, sier Wisted.

Generalsekretær Rune Hetland i Landslaget for lokalavisene advarer også mot forslagene:

– Hvis Posten slipper kravet om å levere a-post over natta, og samtidig kan kutte ned på antall leveringsdager i de mest grisgrendte strøkene, da er avisdistribusjonen i Norge lagt død, sier han.

Powered by Labrador CMS