- Menn regjerer fortsatt historien, biografier, filmer og media, sier Marta Breen. Det har hun og Jenny Jordahl gjort noe med


Ny bok gir deg historien om «60 damer du skulle ha møtt» - med munter strek og effektiv historiefortelling.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

- Det er dessverre fremdeles slik at menns perspektiv regjerer i historiebøker, i biografier, i media, og i de fleste filmer og tv-serier. Dette er vårt lille bidrag for å skape bedre balanse.

Slik forteller Marta Breen om bakgrunnen for boka «60 damer du skulle ha møtt. Norsk kvinnehistorie for deg som har det travelt» - som hun og illustratør Jenny Jordahl står bak og nylig har gitt ut på Manifest forlag. 

Boka er på vel 150 sider, bygd opp som en rekke korte tegneserier (for deg som har det travelt).

Og der kan du bli kjent med fascinerende personligheter som krigsreporter Lise Lindbæk, presten Ingrid Bjerkås, samepionér Elsa Laula Renberg, kommunist Ellisif Wessel, jazzsanger Radka Toneff, ostegründer Synnøve Finden og 56 andre sterke kvinner.

Fullt hus på lansering

Under boklanseringen på Ingensteds i Oslo tidligere i september var det over 600 personer til stede for å høre på forfatter Marta Breen og illustratør Jenny Jordahl snakke om boka.

Den er et lite bidrag for de kvinnene som opp gjennom historien har gjort en forskjell for andre i samfunnet.

Enten det har handlet om skjevheter i samfunnet, kvinners menneskerettigheter, høyere utdannelse for kvinner, seksuell frihet, kunstnerisk frigjøring, kvinners rett til lønnet arbeid, avkriminalisering av abort eller journalistisk frihet.

Bokas innhold og uttrykk engasjerte mange av de frammøtte:

Over 300 eksemplarer av boka ble solgt under lanseringa, og Breen og Jordahl signerte til de fikk vondt i hånda.

> Marta Breen (f. 1976) er journalist og forfatter med fire bøker bak seg, blant annet «Rosa streker, røde tall» (Manifest, 2011) og «Født feminist» (Gyldendal, 2014).

> Jenny Jordahl (f. 1989) er designer og illustratør, og står bak den populære tegneserien «Livet blant dyrene» i Aftenposten.

> Breen og Jordahl har tidligere samarbeidet om boka «F-ordet. 155 grunner til å være feminist» (Manifest, 2015), som nylig ble tildelt Kulturdepartementets fagbokpris for ungdom.

> Forfatterne har mottatt støtte fra Det faglitterære fond, Grafill, Leser søker bok og Fritt Ord.

Damer får for lite plass i historien


Og når (fortsatt) 8 av 10 biografier som kommer ut i Norge i dag, handler om menn, skulle man kanskje si at det er på tide med en slik bok som dette.

- Får damer for lite plass i historien?

- Ja. Jeg synes det er opprørende å tenke på alt det kulturen vår har mistet fordi kvinner i århundrer er blitt utestengt fra kunst, litteratur, religion og akademia. Kvinner har opp gjennom historien vært nødt til å spille en slags birolle i sitt eget liv, fordi så mange dører har vært stengt, sier Breen.

- Vi vet dessuten at mange av de kvinnene som faktisk klarte å sprenge de trange rammene og prestere noe stort i sin tid, i ettertid er blitt skrevet ut av historien. Fordi det hele veien har vært menn som har satt premissene og hatt definisjonsmakta i historieskrivingen.

- Kvinner behandles som en minoritet i mediene

- Hva kan pressen gjøre for å gi kvinner mer plass?

- Pressen bør jobbe mer aktivt med det faktum at sju av ti kilder i mediene fremdeles er menn. Sju av ti redaktører er forøvrig også menn, så her er det jo et sammenfall.

- Medias vinklinger er dessuten et likestillingsproblem: I saker som handler om kvinner, er hennes kjønn langt oftere et tema enn i saker som handler om menn. Kvinner behandles på den måten som en minoritet, mener Breen.

ENGEBRET-BEVEGELSEN: På 70-tallet startet kvinnene kampen for å få skrive om noe annet enn sånne kvinnegreier i avisene.

> SE STØRRE BILDE av den korte historien. 

Savner flere filmer om damer

Forfatterne håper at boka kan inspirere - både lesere, men også historiefortellere. Kanskje særlig filmskapere, i en tid med stadig nye krigsfilmer og andre fortellinger om mannlige helter:

- Nylig kom det fram at en rekke regissører sto i kø for å lage film om Roald Amundsen. Det er generelt stor interesse for filmprosjekter om mannlige krigshelter, polarhelter og eventyrere, sier Breen.

Og legger til:

- Vi håper boka vår kan være til inspirasjon for regissører og manusforfattere som er på jakt etter andre spennende historier å filmatisere. Jeg tror mange vil bli overrasket over hvor mye drama og heltemot som preget disse damenes liv.

 

Powered by Labrador CMS