Trønder-Avisa er blitt innhentet av den harde virkelighet - minikonsernet må kutte 33 millioner

I fjor skrøt avisa av gode tall mot strømmen. Nå har vinden snudd. Og Namdalsavisa vurderer frekvensen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Særlig første del av 2015 manglet det ikke på gode tidender fra Steinkjer - om gode tall fra Trønder-Avisa. Den store regionavisa med en rekke mindre aviser i et nordtrøndersk minikonsern leverte solid i fjor.

Omsetningen økte fra 2014 til 2015, og T-A er en av få aviser som kan vise til større omsetning i 2015 enn 2011. Etter en litt tøffere høst, endte fjoråret med 3,3 millioner i pluss.

Men motvinden i fjor høst, har - her som for resten av mediebransjen - blåst hardere inn i 2016.

  • Trønder-Avisa er en regionavis for Nord-Trøndelag, med hovedkontor på Steinkjer.
  • Avisa har en lang historie tilbake, og ble etablert i dagens form i 1940 - da Inntrønderen og Nord-Trøndelag og Nordenfjeldske Tidende slo seg sammen. I 1952 ble sammenslåingen permanent, og dagens navn tatt.
  • Avisa var fra da et talerør for Venstre og Senterpartiet, og hadde lenge to redaktører - én fra hvert parti. De to partiene eier fortsatt 89,9 prosent av mediehuset. Polaris Media kjøpte i 2010 10,1 prosent.
  • T-A eier lokalavisene Steinkjer-Avisa, Inderøyningen, Lokalavisa Verran-Namdalseid og Snåsningen - og kjøpte i fjor Namdalsavisa.
  • Trønder-Avisa er fortsatt en betydelig papiravis, med 19.078 i opplag (2015).

Kutter 33 millioner kroner

Og nå kommer kuttene i Nord-Trøndelag også:

For Trønder-Avisa, Namdalsavisa og en håndfull lokalaviser jobbes det nå mot kostnadskutt på til sammen 33 millioner kroner fram mot 2020.

- Styret vedtok i juni rammene for dette, men endelige vedtak skal fattes først i desember. Vi er fortsatt i prosess, og tirsdag holdt vi informasjonsmøte med ansatte, sier Arve Løberg - tidligere sjefredaktør og nå administrerende direktør i Trønder-Avisa.

Polaris Media eier 10 prosent av mediehuset, og som omtalt forrige uke har storebror et lignende prosjekt for Adresseavisen og nær 30 lokale mediehus.

- Vi er ikke en del av det prosjektet, men du kan si vi er en del av de samme utfordringene. Samtidig ligger vi nok et halvt år bak Adressa og Polaris, sier Løberg, direktør og konsernsjef. 

Kutter 12 årsverk - og har i praksis begynt

Kuttene er altså ikke vedtatt i detalj, men det er ingen tvil om at det må bli nedbemanning og store besparelser.

Mediehuset ser for seg at kuttene vil ramme den enkelte avisen slik:

  • Trønder-Avisa må trolig kutte 17 millioer kroner.
  • Namdalsavisa jobber mot kutt på 8,5 millioner.
  • De øvrige lokalavisene går mot 3 millioner i samlet kutt.
  • Mens distribusjonsselskapet skal kutte hele 4,9 millioner.

Regionavisa på Steinkjer hadde i fjor 67 årsverk, og direktør Arve Løberg sier at T-A etter skissen som foreligger, skal ned mot 55 i løpet av de neste åra.

Det betyr dog ikke at 12 mennesker må ut døra, sier Løberg:

- Allerede har vi per i dag «bare» 62 årsverk, med flere vakanser som ikke er fylt opp. Det ser ut som at vi må bli 7 til 10 færre ansatte, og noe av dette vil skje i 2017.

Samtidig understreker han:

- Det var ingen krisestemning på møtet i dag, og dette er ingen akutt situasjon. Dette er håndterbart.

Vurderer frekvensen på Namsos

En annen sak som ligger til vurdering er ikke uventet frekvens - men primært for Namdalsavisa.

Mediehuset med 10.090 i opplag kommer i dag ut seks dager i uka - og kan bli en av de de største mellomstore lokalavisene i landet som i så fall gjør noe på frekvens. 

T-A-direktør og styreleder i Namdalsavisa, Arve Løberg, bekrefter at det vil bli reelt utredet nå - og at det meste av innsparingen i så fall vil komme i form av frekvensendringer.

NA var gjennom flere kostnadskutt for bare to år siden, da som Amedia-avis.

- Dette er i utgangspunktet noe vi vurderer for Namdalsavisa. Men det er klart: Hvis vi velger å gjøre endringer her, så må vi se på hva det betyr for Trønder-Avisa også - siden vi har mye av distribusjonen felles.

Lærer av lillebror og lukker mer

Løberg sier videre at 2016 kommer til å ende med pluss, men ikke et så stort overskudd som man hadde budsjettert.

Inntektssvikten her som for resten av mediebransjen rammer på annonser både digitalt og på papir.

Samtidig øker brukerinntektene digitalt. Og storebror Trønder-Avisa har lært av lillebror Namdalsavisa om å lukke på nett:

- Først i år hadde vi vel 15 prosent lukkede saker på T-A. Nå er vi oppe i 35-40 prosent, mens NA ligger på 50 prosent. Vi ser at det selger mer, sier Løberg.

- Ja, bare på lørdan solgte vi 28 nye abonnement på Trønder-Avisa - på ein dag!

Trønder-Avisa eier Namdalsavisa, og Polaris eier en liten smule av T-A igjen.

Dette i et fylke hvor Nord og Sør snart samles til ett fylke - med de konsekvenser det har for mediene.

Stadig tettere i Trøndelag

  • Adresseavisen varslet nylig at de kommer til å etablere et kontor på Steinkjer. Her har Trønder-Avisa tilbudt dem plass.
  • Samtidig vurderer Trønder-Avisa å opprette et lokalkontor i Trondheim.

- Dere konkurrerer stadig tettere?

- Vi bruker i hvert fall litt tid på hvordan vi skal jobbe når Trøndelag blir ett fra 1. januar 2018. Regional politikk og samfunn blir ikke mindre viktig når Nord-Trøndelag blir borte som eget fylke - folk her skal fortsatt holde seg orientert. Så vi må vurdere å være mer til stede i Trondheim. Det er forresten også et sted hvor vi vokser - og har rundt 400 abonnenter i dag, sier Løberg.

- Samtidig er vi ikke i direkte konkurranse, slik vi ikke er i direkte konkurranse med Namdalsavisa. Vi har hver våre hjemmemarkeder, og så er vi andre og tredjevalg i de andre markedene.

- Men tror du Polaris Media kan komme tettere inn i Trønder-Avisa en dag?

- De lokale eierne har sagt at de vil være med videre. Det eneste som kan tvinge fram en annen kurs er hvis det må skytes inn mer kapital, og det har ikke eierne våre så mye av, sier Løberg.

- Men det er ingen umiddelbar fare for det, og vi har penger på bok, legger han til.

Powered by Labrador CMS