- Vårt ubeskjedne mål er å bli verdensledende på nyheter og analyse fra nordområdene

High North News tar steget ut i verden: Satser med ti korrespondenter og journalistikk på flere språk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Den «arktiske» nettavisen High North News fyller snart to og et halvt år, og varsler i disse tider en offensiv satsing framover.

Slik beskriver redaktør Arne O. Holm ambisjonene, i en kommentar på egen nettavis:

High North News har vokst ut av sine redaksjonslokaler i Bodø og Norge, og tar for alvor steget ut i den arktiske verden. Gjennom denne nysatsingen er vårt ubeskjedne mål å bli verdensledende på nyheter og analyser innenfor politikk og næringsliv i og fra nordområdene.

- Intet mindre, altså?, spør vi redaktør Holm, for anledningen travelt opptatt med konferansen High North Dialogue.

- Ja - men behovet for kunnskap om næringsliv og politikk i det sirkumpolare nord øker. Avstanden til mange av beslutningene som tas, øker også. Det er langt fra Nord-Norge til Sør-Korea, og å ha en plattform for felles kunnskap, sett fra nord - er vår ambisjon, sier Holm.

Korrespondenter og flere språk

I kommentaren denne uka, oppsummerer Holm - tidligere journalist i blant annet Dagens Næringsliv og NRK - ferden siden nettavisen startet 23. januar 2014: 3.500 saker, analyser og kommentarer.

- Hver eneste av disse har det til felles at de er grenseløse i sitt innhold, at de handler om politikk, næringsliv og kultur i nordområdene, og at de er skrevet med respekt for, og kjærligheten til, menneskene som bor i dette gigantiske, circumpolare nord, skriver Holm.

Og denne uka markeres dette med en enda mer offensiv satsing: High North News har knyttet til seg ti korrespondenter, frilansjournalister, fra sju forskjellige land.

Dermed er High North News representert i Canada, USA, Frankrike, Østerrike, Tyskland og England. Satsingen i Europa skyldes ikke minst EUs interesser og innflytelse over utviklingen i Arktis, forklarer Holm.

Denne uka sparket nettavisen også i gang reportasjeserien The New North, om utviklingen i de arktiske områdene. Og den publiseres fortløpende i en engelsk versjon av alle saker.

HNH samarbeider også med flere - både innenriks og utenriks. Nettstedet har 17 faste spaltister - og samarbeider internasjonalt med nettavisene Alaska DIspatch, Arctic Deeply og Arctic Journal.

Jobber med å finne formen på tospråkligheten

I en tidlig fase av prosjektet, var planen om å bli 100 prosent engelskspråklig på sikt. Den ambisjonen har man nå gått bort fra, understreker Holm overfor Medier24.

- Vi har ikke lenger en ambisjon om det, men vi kommer til å være til dels tospråklig. Vi har en del saker som kanskje ikke er like interessante for den internasjonale målgruppa, som vil komme bare på norsk. Og vi er usikker på hvordan våre norske kjernelesere vil oppfatte det hvis vi bare publiserte på engelsk, sier Holm.

Han sier man også nå jobber med plattform, teknologi og presentasjon, for hvordan dette kan presenteres best mulig:

- Vi går noen runder nå, og lager blant annet forskjellige landingssider.

Jakter fortsatt finansiering

Da High North News ble lansert i januar 2014, var det i utgangsunktet med to års finansiering og seks millioner kroner i boks - primært fra Nordland fylke og Nordområdesenteret ved Nord Universitet i Bodø.

Nettavisen er også organisert under Nordområdesenteret, og dermed formelt en del av universitetet. Nettavisen sysselsetter i dag tre personer på fulltid, i tillegg til frilansere og andre. Trafikken varierer fortsatt stort - fra et par tusen lesere daglig, til artikler som får flere titusen visninger. 

Fra starten sa Holm at ambisjonen var å finne en finansiering for framtida i løpet av to år. Nå er denne fristen noe forlenget.

- Ved å være forsiktig med pengebruken og spart på egenkapitalen vår, har vi fått midlene til å vare litt lenger. Vi er foreløpig finansiert ut 2017, og har litt tid for å finne finansiering videre, sier Holm.

- Hva jobber dere etter da? Brukerbetaling, annonsering, offentlig finansiering eller privat kapital?

- Vi jobber langs flere spor, og har tro på at vi kommer i mål. Vi får også mye journalistikk av hver krone, noe som gir oss tro på prosjektet.

Mener organiseringen er god

- Det kan være snakk om både privat og offentlig kapital. Og at vi gis ut som en del av Nordområdesenteret, er selvsagt en vesentlig del av finansieringen, sier Holm.

- Men gir det også noen utfordringer med tanke på uavhengighet og redaksjonell frihet?

- Nei, det er en »behagelig kapital» og nok en del av modellen i framtida. Den gir oss ingen bindinger og vi har ingen problemer med redaktøransvaret, men sikrer oss både kompetanse og uavhengighet, sier Holm.

Mellom linjene i det siste spørsmålet ligger ikke uventet et blikk til Barents Observer, nettavisen som etter en opprivende strid brøt helt ut av Barentssekretariatet i Kirkenes for å etablere The Independent Barents Observer.

- Er de i dag en konkurrent av dere?

- Det ser jeg ikke på dem som. Jeg mener at alt som produseres av god journalistikk fra nord, på tvers av grensene, er et gode. Og så er vi nok litt forskjellige - vi har et bredt perspektiv, og er tung på både næringsliv og politikk, sier Arne O. Holm.

Powered by Labrador CMS