- Vi anså «Veep» som satirisk. Nå foran valget framstår vi mer som en dyster dokumentar...

Linkene mellom humorserien «Veep» og virkelige politiske hendelser er flere enn noensinne tidligere, ifølge TV-seriens stjerne, Julia Louis Dreyfus.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Los Angeles (NTB-TT-Erik Augustin Palm): Satire eller virkelighet?

Det har alltid vært likheter mellom HBO-serien «Veep» og samtidens politiske bilde, også selv om fortellingen om den nevrotiske politikeren Selina Meyer utspilles i sitt eget univers.

I det siste har virkeligheten i flere tilfeller overgått fiksjonen.

Det sier Veeps hovedrolleinnehaver Julia Louis-Dreyfus, når TT møter henne i Los Angeles for en samtale om TV-serien som ruller og går på femte sesongen.

Fakta om «Veep»:

  • «Veep» er skapt av Armando Iannucci, som også står bak BBC-serien «The Thick of It», som «Veep» er løst basert på.
  • Julia Louis-Dreyfus har innkassert fire Emmy-statuetter for rollen som Selina Meyer, og TV-serien vant i fjor en Emmy i klassen for beste humorserie.
  • I øvrige roller ser vi blant andre Tony Hale, Anna Chlumsky, Matt Walsh, Reid Scott, Timothy Simmons, Kevin Dunn, Sufe Bradshaw og Gary Cole.
  • Den femte sesongen av «Veep» er å se på C More og HBO Nordic.
  • Tidligere i vår fikk TV-serien grønt lys for en sjette sesong med premiere i 2017.

Dyster dokumentar

At USAs presidentvalgkampanje pågår samtidig, gjør det mulig å veksle kjapt mellom en kampanjetale av eksempelvis Donald Trump og en oppdiktet en – av Selina Meyer.

– Da vi startet opp med «Veep» anså vi oss som satiriske, men sammenlignet med mye av det som skjer nå foran valget, fremstår vi som en dyster dokumentar, sier Louis-Dreyfus spøkefullt.

At Hillary Clinton trolig blir demokratenes presidentkandidat gjør sitt til at linken til «Veep» blir tydeligere. Femte sesong handler om hvordan Selina Meyer forsøker å vokte på sin posisjon etter et uavgjort valgresultat.

– Alt ser ut til å være innen rekkevidde for Selina, men likevel glipper det ofte for henne. Nettopp det har vært utrolig morsomt å portrettere, igjen og igjen. At hun bare nesten får det som hun vil.

Forberedelse for Hillary

Målet om å bli president oppnådde imidlertid Selina Meyer. Og på spørsmål om TV-serien på en måte kan fungere som en forberedelse på Hillary Clintons eventuelle presidentskap, svarer hun «kanskje».

– Dersom mennesker, på grunn av serien vår, blir mer vant til ideen om en kvinne ved makten, og at det kanskje åpner opp dører for andre kvinner, er det selvfølgelig veldig bra og noe som jeg er helt og holdent positiv til. Bortsett fra at Selina Meyer ikke er et bra forbilde, ler skuespilleren.

I vår ble det oppdaget ytterligere en likhet mellom «Veep» og den virkelige politikkens maskineri. Australias statsminister Malcolm Turnbull offentliggjorde sitt nye slagord, «kontinuitet og forandring» – tydelig helt klar over Selina Meyers slagord «kontinuitet med forandring».

– Vi brukte det i vår fjerde sesong, og selvfølgelig skrev våre manusforfattere det med sikte på å lage noe banalt, hult og idiotisk, sier Louis-Dreyfus.

«Sparket» seg selv

Foran sesong fem ga «Veeps» serieskaperen Armando Iannucci seg selv «sparken» på grunn av problemer med å ha familien sin i London og samtidig spille inn serien i USA.

David Mandel, som tidligere har arbeidet som manusforfatter og produsent på «Seinfeld» og «Ingen grunn til begeistring», har tatt over roret. Hos Julia Louis-Dreyfus består den opprinnelige interessen for rollen.

– Konseptet var enormt forlokkende for meg, og er det fortsatt. En ulykkelig visepresident – og senere president, som er kvinne. Hvem ville sagt nei til det?

Hun legger til at jo flere kvinner vi får i ledende posisjoner, jo bedre er det for verden, men skyter inn:

– Men vi er ikke aktivister. Vi ville bare lage skikkelig morsom TV-underholdning.

Powered by Labrador CMS