Christina Fraas, Erlend Elias Bragstad, Anette Trettebergstuen og Adam Schjølberg er noen av profilene som har «forsvunnet» i sosiale medier.

Derfor har flere homofile kjendiser «forsvunnet» på sosiale medier

Flere skeive profiler med forsvinningsnummer for torsdagens 50-årsmarkering.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Torsdag er det 50 år siden homofili ble avkriminalisert i Norge og homoparagrafen § 213 ble opphevet. Og i forbindelse med markeringen til FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, har flere kjente norske skeive profiler valgt å «forsvinne» i sosiale medier.

FRI-kampanjen er et samarbeid med Mint Creatives og Dinamo, og gir en smakebit på hvordan Norge kunne ha sett ut hvis vi fortsatt hadde lover som hindret folk fra å leve fritt og være synlige.

– Kriminelt å være den jeg er

En av profilene som har valgt å sladde profilbildet og innlegget sitt på Instagram, er TV-profil Erlend Elias.

– Jeg ble født i 1982, så det betyr at det ti år før min fødsel, var jeg kriminell. Og det er skummelt å tenke på at så nær min egen fødsel var det kriminelt å være den jeg er, sier Erlend Elias Bragstad til KOM24.

Han synes det er skremmende å tenke på at det ikke er mer enn 50 år siden, og synes det er viktig å gjøre folk oppmerksomme på dette.

– Det er ikke lenge siden jeg ikke hadde livets rett til det livet jeg lever i dag. Jeg er takknemlig for å slippe å være redd og leve på en løgn. Hadde ikke paragrafen blitt opphevet hadde jeg levd med en «tvangstrøye», men i stedet kan jeg leve med glitter og stas, og være den jeg er.

– Ikke et medfødt privilegium

I sin tid sørget paragrafen for at skeive ikke kunne leve frie liv, og seksuelle forhold mellom menn kunne straffes med inntil ett år i fengsel. Opphevingen i paragrafen i 1972 var dermed en stor seier i den norske homokampen og kampen for skeives rettigheter.

– I kraft av kampanjen kan man få en liten tankevekker på hvordan det kunne blitt i SoMe-kanaler dersom vi skeive ble sensurert her hjemme. Som er en realitet i noen andre land der det blir sett på som propaganda. Jeg ville vært ansett som kriminell, og ville risikert straff, forfølgelse og i noen tilfeller eget liv, skriver Adam Schjølberg i en melding til KOM24.

Han er utrolig takknemlig for å kunne feire 50 år siden avkriminalisering i Norge.

– Samtidig så er det slik at min frihet til å være meg, er ikke et medfødt privilegium. Men en frihet bevilget etter kamp. Og den kan også bli tatt ifra meg. Jeg tar den ikke for gitt, sier han.

– Det skulle aldri ha skjedd

– Onsdag valgte regjeringa å beklage på vegne av det offentlige Norge for den behandlinga skeive mennesker ble utsatt for fram til 1972, da paragraf 213 ble avskaffa. 119 mennesker ble dømt for sin kjærlighet, og enda flere møtte fordømmelse, i tiår etter tiår. Det skulle aldri ha skjedd, skriver kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap), i en SMS til KOM24.

Hun sier kampanjen onsdag illustrerte at for kort tid siden kunne ikke homofile og lesbiske stå fram som den de var.

– Jeg kunne aldri vært en åpent lesbisk kultur- og likestillingsminister. Takket være Kim Friele og mange andre som tok kampen den gangen, kan jeg og min generasjon leve et fritt og trygt liv. Men kampen fortsetter, for likestilling kommer ikke av seg sjøl. Framover skal vi jobbe for å bedre skeives levekår og psykiske helse, blant annet skal vi få på plass et forbud mot homoterapi og legge fram en ny handlingsplan for lhbtiq-personer.

Listen blir stadig lengre

Blant profilene som deltar på kampanjen, i tillegg til Bragstad, Schjølberg og kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap), finner vi også blant andre mediepersonlighet Benjamin Silseth, artist Big Daddy Karsten, prest Petter Dille, influenser Christina Fraas og «Farmen»-paret Tonje Frøystad Garvik og Lene Sleperud.

Sigmund Wøien i Dinamo.

– Listen blir stadig lengre fordi det er flere som kaster seg på. Det er kjempefint å se at så mange har lyst til å være med på markeringen, sier rådgiver i Dinamo, Sigmund Wøien til KOM24.

Han sier det er opp til hver enkelt profil hva de ønsker å gjøre for å markere.

– De aller fleste har bidratt på samme måte ved å endre profilbilde og poste et innlegg og/eller story. Men noen har også gjort mer, som Anette Trettebergstuen som ikke dukket opp til sin egen livesending på Facebook, eller Big Daddy Karsten som sladdet artistsiden sin på Tidal i tillegg, forteller han.

Powered by Labrador CMS