106 redaksjoner verden rundt har samarbeid i over ett år for å avsløre «Panama papers»

Søndag kveld publiserte Aftenposten en liten bit av «tidenes største graveprosjekt».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Oslo (NTB): I alt 106 nyhetsorganisasjoner verden over har i ett år samarbeidet om graveprosjektet som avslører lyssky finansvirksomhet i stor skala. Aftenposten er eneste norske redaksjon i samarbeidet.

Det hele begynte med at den tyske avisen Süddeutsche Zeitung for ett år siden ble kontaktet av en anonym kilde med spørsmål om den var interessert i motta dokumenter knyttet til det panamanske advokatfirmaet Mossack Fonseca og deres virksomhet.

På grunn av omfanget kontaktet den tyske avisen International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), og etter hvert ble et samarbeid mellom mer enn 100 nyhetsredaksjoner etablert.

– Det er ikke betalt noe for materialet eller gitt andre motytelser. Av hensyn til å bevare kildens anonymitet og sikkerhet kommer vi ikke til å gi nærmere detaljer rundt omstendighetene for lekkasjen, skriver Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen i en redegjørelse for prosjektet i egen avis søndag kveld.

Hansen opplyser at avisen har vært koblet til prosjektet siden sensommeren 2015.

– En stor del av arbeidet har bestått i å delta i den internasjonale dugnaden for å kontrollere ekthet og innhold i hvert enkelt dokument, systematisere materialet, gjennomgå databaser hvor informasjon fra denne lekkasjen kobles mot annen kjent informasjon vi har tilgang til, skriver Hansen.

Aftenposten-redaktøren opplyser at avisen har fått tilgang til eposter, låneavtaler og aksjonærregistre.

– De gir et eksklusivt innblikk i hemmelighetene til statsledere, mafiamedlemmer, korrupte politikere, banker, tvilsomme advokater og myndighetspersoner, skriver Hansen.

Han lover flere avsløringer i tiden som kommer.

– Det vil være det som fremstår som sterke indikasjoner eller bevis på ulik alvorlig kriminell virksomhet som korrupsjon, hvitvasking av penger, våpensmugling, terrorfinansiering og skattesvik, sier han.

Hansen redegjør også for at avisen vil bringe flere opplysninger om hvordan selskaper plasserer penger i skatteparadiser, og om internasjonal virksomhet som beveger seg i grenselandet mellom smart skatteplanlegging og skatteunndragelse.

Powered by Labrador CMS