Foran fra venstre: Oda Ording, Olivia Knudsen, Ingrid Cogorno, Maiken Svendsen og Line Løtveit. Ikke til stede da bildet ble tatt: Kristine Marie Gutterød.
Foran fra venstre: Oda Ording, Olivia Knudsen, Ingrid Cogorno, Maiken Svendsen og Line Løtveit. Ikke til stede da bildet ble tatt: Kristine Marie Gutterød. (Foto: Gard L. Michalsen)

13 studenter fra Volda skal dekke den store gravekonferansen - i alle kanaler og kun på engelsk

GIJC15: Veldig spennende, og litt skummelt, sier de unge journalistene. I dag starter dekningen i både tekst, bilder og video.

Torsdag begynner Global Investigative Journalism Conference 2015 for alvor på Lillehammer. 899 journalister fra 121 land er på plass for erfaring, deling og læring, foredrag, kurs og dataverktøy.

Men noen skal jobbe: Og for at du skal kunne følge konferansen på gijc2015.org, er 13 studenter fra Volda på plass.

- Vi skal dekke hele konferansen for GIJC og SKUP. De og vi velger ut noen foredrag, forelesninger og kurs som de vil at vi skal dekke, og så skriver vi artikler og lager bilder og bilder. Og video, forteller Ingrid Cogorno, en av de tretten tredjeårsstudentene fra Volda som sørger for dekningen.

- Det blir veldig spennende - vi har ikke vært med på noe slikt før, legger hun til.

«Søkte» på jobben

Veldig spennende, og litt skummelt er det å være valgt ut til dette oppdraget.

Etter at Høgskulen i Volda kom i kontakt med GIJC og den norske arrangøren SKUP, ble «jobbene» lyst ut og studentene fikk søke. På engelsk.

- Å skrive på engelsk blir kanskje det mest utfordrende. Vi må få med oss det viktigste, og det blir litt stress - fordi vi ikke er vant til å bruke språket slik og kanskje trenger litt ekstra tid, sier Agnete Bråtun.

- Og så er det så mye flinke folk her, så høyt nivå, at vi får en smule prestasjonsangst, sier Marius Stenberg.

Men ikke verre enn at de fortsatt gleder seg. På Lillehammer skal de jobbe sammen i team, og til sammen dekke store deler av programmet.

Med tema som blir viktige for studenter som vil drive viktig journalistikk framover.

- Vi har ikke hatt så mye om undersøkende og gravende journalistikk før. Så det blir selvsagt lærerikt også, sier Braatun.

Fra hele verden om hele verden

De norske studentene er forøvrig en del av en redaksjon med noen studenter fra andre land også; Hong Kong, New Zealand, Filippinene, India og flere. Disse var ikke til stede da bildet ble tatt onsdag kveld.

Sammen skal de dekke temaer om, og med deltakere fra, hele verden. Studentene nevner alt fra organisert kriminalitet, korrupsjon, flyktningekrisa, terror og ISIL. Over 160 programposter er det på GIJC2015.

Og mange av dem handler om en helt annen hverdag enn den studentene opplever i hverdagen i lille, trygge Volda.

- Må være fleksibel

Riktignok er de på vei ut til en mediebransje som i Norge kanskje ikke oppleves som så trygg for tida.

For om et halvt år skal denne gjengen ut og søke jobb. Eller kanskje studere videre.

- Vi har hørt fra starten at vi ikke kommer til å få jobb... Så mange kommer nok til å studere mer, for å ha noe mer enn bare en bachelor. Det blir utfordrende og hard konkurranse om jobbene, sier Agnete Braatun.

Nå ser de fram til ekstern praksis etter jul, og håper at det for dem som mange andre kanskje gir en fot innenfor et sted.

Agnete vil tilbake til Oslo-området, kanskje Marius også. Men de er klar på at de kanskje på flytte på seg.

- Vi må ta det litt hvor det kommer, sier Marius.

- Og da kan vi ikke være så kresen. Hele landet er vel egentlig aktuelt for meg, sier Ingrid.

Før hun legger engasjert til:

- Men aller helst vil jeg jo hjem til Bergen og jobbe der...

Til toppen