Kårboligen på Orderud gård. Bildet er tatt i 2002.
Kårboligen på Orderud gård. Bildet er tatt i 2002. (Foto: Erlend Aas / SCANPIX)

19 år etter drapene dukker Monster, NRK og VG på nytt ned i Orderud-gåten - med dokumentar­serie og nytt journalistisk samarbeid

TV-høsten byr på mer «true crime» - hvor norgeshistoriens kanskje mest spesielle drapssak står i sentrum. NRK og VG skal også samarbeide om journalistikk rundt saken.

En av norgeshistoriens mest omtalte drapssaker er fremdeles en gåte. 19 år etter trippeldrapet på Sørum i Akershus er det fortsatt uavklart hvem som faktisk drepte de tre personene i kårboligen på Orderud gård.

Men nå vil NRK sammen med produksjonsselskapet Monster og VG nok en gang dukke ned i saken - på jakt etter svar: 

Dokumentarserien, som skal vises på NRK i høst, får navnet «Gåten Orderud». Gjennom seks deler vil seerne bli presentert for personer som var en del av hendelsene den gang, nytt materiale og funn fra det gravende journalistiske arbeidet med serien, heter det i en melding om serien: 

– True crime er en sjanger som ikke bare fascinerer og interesserer et bredt publikum; det kan også være journalistikk som virkelig utgjør en forskjell. Med Orderud-saken har Norge en uløst drapsgåte med mange fasetter, sier prosjektredaktør Marie Sjo, som er ansvarlig for serien i NRK.

- Her er det mye å dykke ned i, og vi har fått drivende dyktige journalister og fantastiske tv-mennesker til å lage denne serien. Jeg ser fram til å presentere dette for publikum til høsten. Jeg er sikker på at serien vil gripe både dem som husker saken fra 1999, og de unge som kanskje ennå ikke var født da dette skjedde, fortsetter hun. 

 

Nytt lys over saken?

 

Serien produseres av Monster AS for NRK. I produksjonen har Monster med seg Øystein Milli, som har hatt permisjon fra jobben som krimsjef i VG.

Han dekket Orderud-saken for Romerikes blad og senere VG. Ved siden av å ta for seg Orderud-saken kronologisk frem til i dag vil serien følge Millis nåtidige jakt på sannheten i «Gåten Orderud».

Ambisjonen er både å spre kunnskap - og kaste nytt lys over saken snart 20 år etter.

– Målet vårt er å fortelle denne historien på en måte som engasjerer, og som gjør at seeren både får ny innsikt i saken og kunnskap om hvordan norsk politi og rettsvesen fungerer, sier Ingvild Daae, administrerende direktør i Monster.

 

Nytt samarbeid mellom VG og NRK

Selve dokumentarserien lages på oppdrag fra NRK og har redaktør i redaksjonen for eksterne produksjoner i NRK.

Samtidig melder VG og NRK om et nyskapende samarbeid om produksjon og publisering av annet innhold knyttet til Orderud-saken. 

TV-serien kan ses på NRK TV og NRK1, mens en felles redaksjon bestående av medarbeidere fra VG, Monster og NRK skal samkjøre annen dekning.

– Jeg har store forventninger til hva to kompetente redaksjonelle miljøer kan få til, finne ut av og fortelle når vi sammen tar tak i denne saken. Men jeg er faktisk like spent på hvordan VG og NRK sammen kan nå ut til publikum og skape engasjement og interesse for denne helt spesielle saken ved å bruke ulike metoder, formater og kanaler i publiseringen, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

VG-sjef Gard Steiro kommenterer samarbeidet slik: 

– Juryleder Bernt Olufsen sa under helgens Skup-konferanse at hvis vi samler flere ressurser om felles prosjekter og deler mer metode, kan vi også i større grad fylle vår samfunnsrolle. Han har rett. Samarbeid mellom redaksjoner kan styrke den undersøkende journalistikken og bidra til at flere kritikkverdige forhold i samfunnet blir belyst. 

Til toppen