ALLER MEDIAS nye kontorbygg på Hasle.
ALLER MEDIAS nye kontorbygg på Hasle. (Foto: Aller)

39 må gå i Dagbladet. Klubben mener det er urealistisk og frykter for den redaksjonelle kvaliteten

Aller Media må kutte 110 millioner og 65 årsverk. Dagblad-ansatte spør seg nå hvordan avisa skal tåle nok en nedbemanning.

Onsdag ettermiddag fikk ansatte i Aller Media den dramatiske beskjeden på et allmøte.

Mediekonsernet som eier og gir ut blant annet Dagbladet, Se & Hør, Allers og KK skal kutte 110 millioner kroner.

  • En stor del av dette må tas som nedbemanning, og det kan totalt dreie seg om 65 årsverk som må bort.
  • Av dette skal 39 tas fra Dagblad-divisjonen, og 26 fra de øvrige publikasjonene i konsernet.

- Vår plikt som ledelse

I en skriftlig kommentar til Medier24, sier en travelt opptatt konsernsjef Dag Sørsdahl dette onsdag ettermiddag:

- Jeg kan bekrefte et kostnadskutt på inntil 110 millioner kroner med full effekt fra 2016/17 og at vi dessverre må nedbemanne med inntil 65 årsverk totalt.

- Når det gjelder fordeling er vi i drøfting med våre tillitsvalgte om dette, slik at endelig fordeling er ikke besluttet, sier Sørsdahl.

Bakgrunnen for kuttene er naturlig nok den digitale transformasjonen som hele mediebransjen opplever, med fall i tradisjonelle inntekter på papir.

Og da er det nødvendig å gjennomføre disse kuttene, sier Sørsdahl til Medier24:

- Det er vår plikt som ledelse å sette i gang tiltak som skal sørge for at Aller i Norge fortsetter å ha styringsfart og samtidig skal kunne fortsette å ha vekst i de markedene vi arbeider innenfor. Vi skulle gjerne vært foruten ytterligere en prosess allerede nå, men vi må arbeide aktivt - hvor både tilpasning og vekst er elementer.

Konsernsjefen understreker at man ønsker «gode og ryddige prosesser», og vil sørge for at man følger både lov- og avtaleverk. Man ønsker en «god tilnærming til og respekt for menneskene som blir berørt».

- Vi er i drøftinger med de tillitsvalgte for å finne så gode løsninger som mulig, sier Sørsdahl.

- Høres urealistisk ut

Dagbladet har vært gjennom en rekke tunge kuttrunder de seneste åra, og spørsmålet mange stiller seg nå er om mediehuset og forretningsmodellen overlever nok et så omfattende kutt.

Det spørsmålet stiller også fungerende klubbleder Anne Marte Blindheim og hennes kolleger seg.

Den tunge beskjeden og omfanget på kuttene skal ha blitt mottatt med vantro og skuffelse på dagens allmøte.

Blindheim sier dette om omfanget:

- Vi forstår ikke hvordan man skal klare dette. Hvordan vi skal gjennomføre disse kuttene, og fortsatt levere god journalistikk. For oss høres dette urealistisk ut, og vi vil gå inn i grundige drøftinger med ledelsen.

- Hva vil dere jobbe for i disse drøftingene?

- Vi vil jobbe for at alle steiner snus, slik at vi begrenser nedbemanningen. Og at det blir mest mulig frivillige løsninger.

- Hvordan er stemningen på huset nå?

- Folk stiller seg svært spørrende til hvordan dette skal gå til. Og vi er rett og slett lei av disse rundene, sier klubblederen.

Dagbladet og DB Medialab har i dag rundt 230 årsverk, hvorav rundt 130 i redaksjonen. Et kutt på 39 årsverk tilsvarer 17 prosent av arbeidsstokken.

Etter hva Medier24 forstår, var endringer i driftsmodell, frekvens eller andre områder for Dagbladet ikke tema på onsdagens allmøte.

LES FLERE saker om #Dagbladet på Medier24: 

Til toppen