OKKUPERT: Henrik Mestad som statsminister Jesper Berg og  Janne Heltberg som statssekretær Anita Rygg.
OKKUPERT: Henrik Mestad som statsminister Jesper Berg og Janne Heltberg som statssekretær Anita Rygg. (Foto: Aksel Jermstad, TV 2)

90 millioner kroner har det kostet å lage serien. Nå får vi se om «Okkupert» var verdt det

Endelig premiere for årets dyreste norske TV-serie.

  • Endret

Oslo (NTB-Wenche Schjønberg): Norge er i ferd med å bli okkupert av Russland. Henrik Mestad er idealistisk statsminister. Og hans livvakt, spilt av Eldar Skar, får etter hvert en nøkkelrolle.

Det er duket for spenning når TV 2 søndag 4. oktober kjører i gang sin thrillerserie «Okkupert». En serie som har kostet rekordhøye 90 millioner kroner, og som er norsk TV-bransjes store seriesatsing denne høsten.

Til sammenligning kostet «Frikjent» 70 millioner, og «Kampen om tungtvannet» 75 millioner kroner.

– Det handler om hvordan mennesker reagerer på radikale endringer når våre grunnverdier settes under et stort press, sier regissør Erik Skjoldbjærg til NTB.

– I serien skrur norske myndigheter gradvis av olje- og gasstilførselen til omverden. Dette utløser reaksjoner. Men hvorvidt Norge faktisk blir okkupert, er et tema som er oppe til diskusjon, sier han.

Storpolitikk

Serien er skrevet etter en idé av Jo Nesbø og gir et skremmende bilde av hvordan det kan gå dersom EU ber Russland okkupere Norge, fordi Norge med en idealistisk statsminister nekter Europa tilgang til våre olje- og gassforekomster.

Erik Skjoldbjærg, kjent blant annet for «Insomnia og «Pioner», har levd med serien siden 2013. Han synes det har vært moro å få leke seg med det geopolitiske verdensbildet og lage en spenningsserie som tar opp store spørsmål, ikke minst hvordan vi som nasjon reagerer når vi settes under stort press.

– På en måte har jo serien forgreininger til andre verdenskrig. Også da var det ulikt hvordan folk reagerte. Størsteparten av befolkningen gjorde ikke aktiv motstand, men valgte heller å forsvare sånt som familie, jobb og hjem, sier han.

Han er vel vitende om at en ny norsk TV-serie konkurrerer med gigantiske strømmetjenester som Netflix og HBO.

– Men det tenker jeg bare er gøy. Det er topp at vi har noe å løfte oss mot, sier Skjoldbjærg.

Idealist

Sett i lys av årets valgresultat, der Miljøpartiet De Grønne gjorde et brakvalg, er «Okkupert» temmelig aktuell.

Det er Henrik Mestad som spiller den idealistiske statsministeren. En rolle han har gjort mye research for å spille, sier Mestad til NTB.

– Jeg har sett igjennom Barack Obamas taler fra før han ble president til han satt godt i presidentstolen, og sett hvordan han endret seg fra å være en idealist til veldig raskt å bli en ansvarlig politiker. Jeg har også sett mye på hvordan både Tony Blair og Jens Stoltenberg er, når jeg har forberedt meg på rollen, sier han.

Mestad beskriver med levende mimikk og gestikulerende hender hvordan han har trent på rollen, om og om igjen.

Mestad i dress

– Jeg har for eksempel begynt å gå mye i dress. Jeg har trent på å kunne knyte en Windsor slipsknute samtidig som jeg snakker eller gjør noe helt annet. Og det får jeg til når som helst nå, sier Mestad, og smiler:

– Det var en ganske uvanlig research, men ja, absolutt morsomt å spille statsminister, fortsetter han.

I «Okkupert» er Mestad en nokså unorsk statsminister i den forstand at han ikke springer ut fra det parlamentariske systemet, men fra et sterkt fagmiljø og en bakgrunn som klimaaktivist.

– Jeg har jo forstått hvor viktig Stortinget er for en statsminister, og denne bakgrunnen mangler jeg som statsminister. Men jeg har et vinnende vesen, og jeg kan mye, sier Mestad om egen rollefigur.

Eldar Skar som PST-livvakt Hans Martin Djupvik. (Foto: Aksel Jermstad, TV 2)
Eldar Skar som PST-livvakt Hans Martin Djupvik. (Foto: Aksel Jermstad, TV 2) Foto: Aksel Jermstad, TV 2

Livvakten blir viktig

I dette vanskelige politiske spillet får statsministerens livvakt, spilt av Eldar Skar, en viktigere og viktigere rolle.

– Min person er en mann som tar jobben sin veldig på alvor, men som ikke vil være i sentrum. Han legger stor prestisje i å gjøre en god jobb. Og det som gjør rollen veldig interessant er at det som ikke helt typisk er en stor rolle, utvikler seg på grunn av tilfeldigheter til å bli en rolle hvor min person blir mer og mer i fokus, sier Skar til NTB.

Han er et forholdsvis uskrevet blad i skuespillerverden.

– Jeg hadde en liten rolle i TV-serien «Mammon» der jeg spilte VG-journalist, ellers har jeg spilt mest teater, sier Skar som opprinnelig kommer fra Molde og er tilknyttet Teatret Vårt der.

– Med viktig rolle i den dyreste TV-produksjonen, blir det trolig slutt på at du er forholdsvis ukjent som skuespiller?

– Ja, men det tenker jeg er helt greit, dersom det fører til at jeg får flere større roller. Det var Erik Skjoldbjærg som castet meg til serien, og da jeg forsto hvor stort det var, fikk jeg litt sånn wow-følelse, men dette tror jeg blir bra, sier Eldar Skar til NTB.

Serien er på ti episoder og i andre viktige roller ser man Ane Dahl Torp, Ragnhild Gulbrandsen, Selome Emnetu og Vegar Hoel.

Til toppen