- IKKE LØNNSLEDENDE: Klubbleder Benedikte Fjelly i NRK Buskerud, og NRKJ-leder Richard Aune.

- Å snakke om NRK som lønnsledende, er håpløst. Og hvis man kommer fra Schibsted og sier dette, er det enda mer latterlig

Det er bra at NRK kan tilby konkurransedyktig lønn for mellomledere, mener NRKJ-leder Richard Aune. - Det skaper en forventing om at de kan gjøre det samme for oss journalister, sier han.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Torsdag publiserte Medier24 en oversikt over hva en rekke ledere i NRK tjener - både de som har vært der lenge, og noen av dem som har kommet inn det siste året.

Med kritikk fra kommersielle mediehus, som mener det lisensfinansierte mediehuset nå bruker lønn som konkurransefortrinn i kampen om de beste folkene:

- NRK er i ferd med å bli lønnsledende, mener Dagbladets sjefredaktør John Arne Markussen.

- Det er nytt at vi taper gode hoder i lønnskamp mot dem, sier TV 2-direktør Sarah Willand.

Saken var definitivt dagens store samtaleemne i NRK, både på Marienlyst og resten av landet.

En av dem som reagerer er Richard Aune, klubbleder og tillitsvalgt for 1500 NJ-organiserte landet rundt.

Og det er ikke lønnsnivået han reagerer på, men omtalen:

- Det var vel noen som prøvde å lage et bilde av at vi er lønnsledende her, og at politikken er endret i så stor grad. Men å snakke om NRK som lønnsledende, er håpløst. Og hvis man kommer fra Schibsted og snakker om dette, er det enda mer latterlig, sier Aune.

- For å si det sånn, vi vil ikke ha Schibsted-tilstander på lederlønningene i NRK!

 

«Gleder oss til våren»

Da Medier24 publiserte saken onsdag kveld, ble den både lagt merke til, likt og delt fra mange NRK-journalister.

Budskapet var klart:

- Gleder oss til våren!, skrev klubbleder Richard Aune selv på Facebook.

Og utdyper overfor Medier24:

- Omtalen gjelder vel en håndfull mennesker, og tallene kan tyde på at de har fått en konkurransedyktig lønn. Det er vi jo for, og jeg hisser meg ikke opp over det - tvert i mot; Også mellomledere må kunne få en konkurransedyktig lønn, sier han.

- Men det er selvsagt en inspirasjon for oss. Når NRK viser at de kan gi konkurransedyktig lønn for mellomledere, skaper det en forventning om at de kan gjøre det samme for oss journalister.

- Så hvis dette ikke følges av lønnsøkning for ansatte, vil du reagere skarpere?

- Ja; hvis ikke vi andre får riktig lønn, betyr det jo større avstander. Skal vi redusere forskjellene må enten noen trekkes ned, eller vi må opp i lønn. Det siste må selvsagt være det riktige. Og vi ligger 112.000 kroner bak snittet av de 11 største og best betalte i bransjen, sier Aune.

Med henvisning til grafene journalistene har oppdatert og trukket fram før hver lønnsforhandling. Og som nå blir enda mer sentral før vårens oppgjør fra brakka på Marienlyst.

 

- Helt grusomt å si

Omtalen av NRK som lønnsledende skaper også reaksjoner langt utenfor Marienlyst. En av dem som har reagert er klubbleder Benedikte Fjelly i NRK Buskerud:

- Det er fint at folk får godt betalt, men å begynne å snakke om at NRK er lønnsledende - det blir helt grusomt feil å si. Og på vårt distriktskontor er vi antakeligvis blant de dårligst lønnede i hele bedriften, mener Fjelly.

NJs lønnsstatistikk for 2016 plasserte NRK på 31. plass blant norske mediebedrifter, med en gjennomsnittlig fastlønn (før overtid og ulempe) på 538.790 kroner. Det vil si litt mer enn Firda Tidend og rett bak Jærbladet.

Men det er altså et snitt - hvilket betyr at noen ligger langt under. Journalistene i NRK Buskerud hadde i fjor en snittlønn på 491.813, hvilket ville plassert dem rundt 55. plass på NJ-lista.

Frustasjonen er dessuten kanskje ekstra stor her i fylket, mener hun: Da NRK for noen år siden gjennomførte en standardisering av hvilke ressurser et distriktskontor skal ha, så måtte noen kutte stillinger. Men dem som hadde for ressurser fikk ikke flere, ifølge klubbblederen:

- Ikke bare tjener vi dårlig, vi er også dårlig bemannet. Og må jobbe ekstra for å få alt til å gå rundt. Hver gang det kommer et nytt prosjekt eller kanal, er det ingenting som prioriteres ned, mener Fjelly.

Hun er også helt på linje med NRKJ-leder Richard Aune: Journalistene hisser seg ikke opp over lønnsnivået til lederne, men lover heller å bruke det for alt hva det er verdt framover.

- Det er bare strålende å få inn folk som kan løfte lønnsnivået i NRK. Så får vi håpet at vi kan ta igjen noe av gapet framover, slik at det blir løftet for alle!

Powered by Labrador CMS