Noen av de mange avisoppslagene om Panama Papers våren 2016. (Faksimiler)
Noen av de mange avisoppslagene om Panama Papers våren 2016. (Faksimiler)

Advokatfirmaet Mossack Fonseca hevder hackere står bak Panama-lekkasjen

Klager saken inn for Panamas statsadvokatembete.

  • Endret

Panama by (NTB-Reuters): Ramon Fonseca hevder det er eksterne hackere som har lekket dokumentene som har fått tilnavnet Panama Papers. Han har klaget saken inn for Panamas statsadvokat.

Fonseca er en av grunnleggerne av advokatfirmaet Mossack Fonseca, som ifølge den siste tidens avsløringer har hjulpet en rekke statsoverhoder, politikere, milliardærer og andre til opprette selskaper i såkalte skatteparadiser.

I et intervju med Reuters sier Fonseca at hans firma er utsatt for et eksternt hackerangrep, og at det er slik de 11,5 millioner dokumentene har havnet i hendene på internasjonale medier.

– Vi utelukker en innsidejobb. Dette er ikke en lekkasje. Det er hacking, sier Fonseca og legger til:

– Vi har en teori, og vi jobber ut fra den. Vi har allerede lagt inn de relevante klagene hos statsadvokaten, i tillegg til at en statlig institusjon ser på saken.

Videre hevder han at Mossack Fonseca ikke har brutt noen lover, at de ikke har ødelagt dokumenter, og at de aldri har hjulpet noen til skatteunndragelser eller å hvitvaske penger.

– Den eneste forbrytelsen som er bevist, er hackingen. Det er saken, men den er det ingen som snakker om, sier Fonseca.

Det var den tyske avisen Süddeutsche Zeitung som først fikk tilgang til Panama-dokumentene. Senere ble de delt med over 100 medieorganisasjoner gjennom gravejournalistgruppen ICIJ.

Det er opplyst at en anonym kilde lekket dokumentene.

Til toppen