JAHN-ARNE OLSEN, tidligere journalist, redaktør og mangeårig generalsekretær i Norsk Journalistlag.
JAHN-ARNE OLSEN, tidligere journalist, redaktør og mangeårig generalsekretær i Norsk Journalistlag. (Arkivfoto: Gard L. Michalsen, Faksimile: Nordlys / Nordnorskdebatt.no)

- Æ e åsså homo. Ikke at det er nytt. Heller ikke for Hagen. Det nye var at det var på TV

Tidligere NJ-sekretær tar et oppgjør med samfunnets og offentlighetens krav til homofile om å stå fram og «komme ut av skapet».

Forrige uke stod Stein Erik Hagen «fram som homofil». Nå kommer flere «etter».

- Denne helgen er det min tur, skriver Jahn-Arne Olsen på Nordnorsk Debatt lørdag.

Og legger til noe sarkastisk:

- Ikke at det er så veldig nytt, jeg inngikk partnerskap med en mann allerede for 12 år siden. Men nytt var det heller ikke for Hagen. Det har vært en toppsak på ryktebørsen gjennom mange år. Det nye var at det sto i avisa og var på tv. Og at han selv bekreftet det «alle» visste. Da ble det jul i stua.

Olsen er tidligere journalist, redaktør og mangeårig generalsekretær i Norsk Journalistlag.

Nå har han gått av og blitt frilanser, og nordlendingen tar på godt nordnorsk på seg ansvaret for å avsløre årsaken til homofili:

- Så jeg tar bølgen for Hagen, og benytter straks sjansen til å avsløre årsaken til homofili. Det er fordi det er så deilig. Sykt deilig. Da vet dere det.

Men bak munterheten og ordene, ligger en ramsalt kritikk av samfunnet og offentlighetens «særkrav til homoseksuelle om å bekjenne legning og gjerne også lyster».

I kronikken tar Olsen også et oppgjør med både norske og nordnorske fordommer, læstadianere og alle dem som føler seg truet av homofile. Han tar til orde for at det kort og godt handler om retten til å være seg selv, uansett hvem det er.

Og mener vi må slutte å ta for gitt at det er en av det annet kjønn når det dreier seg om når noen snakker om kjæresten sin. Akkurat slik man en gang i tida måtte lære at også doktoren kunne være en kvinne.

Til toppen