Norske redaktører forteller hva de gjorde i 2016. Her fra NRs vårmøte i Bergen i fjor.

«Aldri før har det vært viktigere å fortelle åpent om hvordan vi løser samfunnsoppdraget»

Hva mener mediene om egen innsats i fjor? Det kan du lese om i «redaksjonell årsrapport 2016» fra Norsk Redaktørforening.

Denne artikkelen er over to år gammel.

  • REIDUN KJELLING NYBØ, assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening. 

Teksten er opprinnelig publisert som et forord til Redaksjonell årsrapport 2016 fra NR. 

Dette er sjuende gang Norsk Redaktørforening gir ut en redaksjonell årsrapport.

Reidun Kjelling Nybø, assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening.

Aldri før har det vært viktigere å fortelle åpent om hvordan vi løser samfunnsoppdraget. 

 

Det var det året vi ble hekta på en tv-serie der målgruppen var 16 år gamle jenter. Det året vi begynte å snakke om det postfaktuelle samfunn.

Vi fikk Brexit, Trump og en stor diskusjon om tillit og falske nyheter. Store mediehus la ned lokalkontorer, og Torry Pedersen fikk mye kritikk for sin rørlegger-replikk.

Året startet med det Budstikkas kommentatorer seinere karakteriserte som en presseetisk hjerneblødning. Dekningen av saken der en 13 år gamle jente døde på en hytte i Valdres nyttårsaften skulle føre til massiv presseetisk debatt både i 2016 og 2017.

Breivik-rettssaken bød også på en rekke etiske utfordringer, og mange mente pressen burde holde seg for god til å referere massedrapsmannens provokasjoner i retten. Panama Papers lærte Aftenposten og oss andre mye om verdien av samarbeid.

VGs avsløringer av tvangsprotokollene lærte oss mye om verdien av innsyn. Og så fikk vi en høst preget av debatten om Facebook og redaktøransvar med stor oppmerksomhet rundt NRs høstmøte.

Og i Tyrkia fengslet president Erdoğan journalister og redaktører i hopetall. En av dem som fortsatt sitter fengslet når dette skrives er Kadri Gürsel, som deltok på pressefrihetens dag 3. mai i Oslo.

Det var 2016 beskrevet med 180 ord.

I årets redaksjonelle årsrapport fra NR finner du bidrag fra en rekke mediehus samt rapporter fra de viktige områdene medieetikk, mediejuss og innsyn. I tillegg har vi samlet noen medietanker som er delt det siste året.

I snart et tiår har det vært vanlig at norske redaksjoner har levert et regnskap som handler om mer enn de tallene de sender til Brønnøysund.

Svært mange har utviklet sine rapporter og funnet en form som ikke blir for arbeidskrevende å produsere samtidig som den inneholder tilstrekkelig innhold til at det gir mening og kan være en dokumentasjon på det året som har gått.

I en tid da vi alle halser videre, alltid videre, er det lett å glemme å puste ut og se seg tilbake.

Men skal vi lære av fortidas tabber og suksesser må vi sørge for å se arbeidsøktene i sammenheng.

Hvilken form og hvilket tidsperspektiv vi velger, er opp til den enkelte redaksjon og redaktør. Vi håper imidlertid at norske redaktører ser verdien av denne typen arbeid og ikke skyver det bort i en tid da prioriteringene er blitt strengere.

Den beste medisinen mot falske nyheter og manglende tillit til redaktørstyrte medier er kildekritikk og redaktører som forstår betydningen av åpenhet og som raust viser fram verdien av ekte nyheter.

Denne rapporten er et forsøk på å bidra til å fremheve akkurat dette – og  samtidig oppfordre til økt samarbeid, erfaringsutveksling, evaluering og læring.

Når journalistikken er under press, når de presseetiske idealene blir utfordret, når vår felles offentlige samtale er i endring – så øker viktigheten av å vise fram den frie og uavhengige journalistikken og være åpen om metoder, etiske problemstillinger og veivalg.

Tusen takk til alle som har bidratt til rapporten, takk for at vi har fått bruke bilder fra mediehusene, NTB scanpix og Årets bilde. Takk for alle tekstene til Medietanker. En særlig takk til Polaris Media som har latt oss bruke den plattformen de har utviklet for redaksjonell rapportering.

Har du kommentarer og forslag til hvordan denne rapporten kan fungere enda bedre - og til hvordan vi kan bidra til nye arenaer for redaktørfaglig samarbeid og kompetanseheving? 

Ta kontakt med oss i NR-sekretariatet.

God lesning!

Powered by Labrador CMS