Kunde- og analysesjef KRISTINA NILSEN står bak podkasten «Analytikerne».
Kunde- og analysesjef KRISTINA NILSEN står bak podkasten «Analytikerne». (Foto/illustrasjon: Retriever)

Analytikerne, episode 8: Mediene dropper navnene på mørkhudede

PODKAST: Hvordan fremstilles bistandsarbeid i svenske medier? Og hvorfor er mørkhudede personer anonyme, mens hvite bistandsarbeidere nevnes med navn?

For fjerde år på rad har Retriever Sverige analysert hvordan bistand fra Sverige til afrikanske land framstilles i svenske medier.

Bildeanalysen viser at svært mange mørkhudede mennesker portretteres på fotografier uten at navnene deres blir nevnt. Hvite bistandsarbeidere, derimot, blir omtrent alltid nevnt ved navn.

Men i Sverige endret dette seg mye i høst, etter at bildet av den døde treåringen Alan Kurdi på stranda i Tyrkia ble publisert.

 

I denne ukas episode av Analytikerne snakker kunde- og analysesjef Kristina Nilsen med Ioanna Lokebratt, medieanalytiker og presseansvarlig i Retriever Sverige.

Lokebratt forteller om medieanalysen av bistand i svenske medier, som tar for seg fotografier i bistandsrapporteringen, hvilke utviklingsland som får mest medieomtale og hvilke aktører som preger mediedekningen av bistand.

Hun forteller også om Retrievers analyse av flyktningkrisen, der fotografiet av den døde treåringen Alan Kurdi ble et vannskille i den svenske mediedekningen.

Analytikerne pod_1400

  

Analytikerne kan du høre i

Podkasten Analytikerne produseres av Retriever, og er sponset av Medier24.

Til toppen