Kollasjen viser tre eksempler der Facebook-aktivistene misbruker nyheter fra norske medier (Kollasj)
Kollasjen viser tre eksempler der Facebook-aktivistene misbruker nyheter fra norske medier (Kollasj)

Anonyme aktivister sprer falske nyheter om Trine Skei Grande på Facebook - misbruker medienes artikler

– Dette har avlet frem flere drapstrusler, og jeg har i perioder hatt behov for politibeskyttelse, sier Skei Grande til Aftenposten.

Motstandere av flyavgiften forfalsker nå nyheter fra VG og andre mediehus på Facebook for å sverte Venstre-leder Trine Skei Grande. Det skriver Aftenposten i sin nettutgave.

I saken kommer det fram at aktivistene bak Facebook-siden «NEI til Trine Skei Grandes flyseteavgift» legger ut artikler fra norske medier og endrer overskrift og ingress, for å latterliggjøre politikeren.

Hvis man har en Facebook-side - kan man endre artikkelens ingress og overskrift før man publiserer. Dette vet aktivistene å utnytte.

Blant annet har de endret ingressen på VG-artikkelen «Stortingsrepresentantenes julegave til seg selv: Ett års ekstra etterlønn» til «Klart jeg fortjener en to års betalt ferie den dagen jeg trekker meg fra politikken, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til VG», skriver Aftenposten.

Artiklene blir delt, likt og kommentert i stort omfang og får kraftige reaksjoner fra folk som kommenterer. Helt uvitende om at artikkelens innpakning er falsk.

Det er ingen liten Facebook-gruppe, men godt over 80.000 nordmenn følger antigruppen som skyter mot Venstre-toppen. Skei Grande sier til Aftenposten at hun har følt seg trakassert og hetset av innlegg i gruppen:

– Dette har avlet frem flere drapstrusler, og jeg har i perioder hatt behov for politibeskyttelse, sier hun til Aftenposten.

VGs nyhetsredaktør Gard Steiro reagerer kraftig på at deres artikler blir forfalsket.

– Det er alvorlig at VGs troverdighet og merkevare blir misbrukt på denne måten. Jeg er urolig for at utviklingen med «fake news» som vi har sett brukt i stor stil i USA, nå har kommet for fullt til Norge. Funksjonaliteten på delingsfunksjonen til Facebook, innbyr til at det er lett å endre det opprinnelige innholdet, forteller han til avisen.

Til toppen