Kollasjen viser tre eksempler der Facebook-aktivistene misbruker nyheter fra norske medier (Kollasj)

Anonyme aktivister sprer falske nyheter om Trine Skei Grande på Facebook - misbruker medienes artikler

– Dette har avlet frem flere drapstrusler, og jeg har i perioder hatt behov for politibeskyttelse, sier Skei Grande til Aftenposten.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Motstandere av flyavgiften forfalsker nå nyheter fra VG og andre mediehus på Facebook for å sverte Venstre-leder Trine Skei Grande. Det skriver Aftenposten i sin nettutgave.

I saken kommer det fram at aktivistene bak Facebook-siden «NEI til Trine Skei Grandes flyseteavgift» legger ut artikler fra norske medier og endrer overskrift og ingress, for å latterliggjøre politikeren.

Hvis man har en Facebook-side - kan man endre artikkelens ingress og overskrift før man publiserer. Dette vet aktivistene å utnytte.

Blant annet har de endret ingressen på VG-artikkelen «Stortingsrepresentantenes julegave til seg selv: Ett års ekstra etterlønn» til «Klart jeg fortjener en to års betalt ferie den dagen jeg trekker meg fra politikken, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til VG», skriver Aftenposten.

Artiklene blir delt, likt og kommentert i stort omfang og får kraftige reaksjoner fra folk som kommenterer. Helt uvitende om at artikkelens innpakning er falsk.

Det er ingen liten Facebook-gruppe, men godt over 80.000 nordmenn følger antigruppen som skyter mot Venstre-toppen. Skei Grande sier til Aftenposten at hun har følt seg trakassert og hetset av innlegg i gruppen:

– Dette har avlet frem flere drapstrusler, og jeg har i perioder hatt behov for politibeskyttelse, sier hun til Aftenposten.

VGs nyhetsredaktør Gard Steiro reagerer kraftig på at deres artikler blir forfalsket.

– Det er alvorlig at VGs troverdighet og merkevare blir misbrukt på denne måten. Jeg er urolig for at utviklingen med «fake news» som vi har sett brukt i stor stil i USA, nå har kommet for fullt til Norge. Funksjonaliteten på delingsfunksjonen til Facebook, innbyr til at det er lett å endre det opprinnelige innholdet, forteller han til avisen.

Powered by Labrador CMS