Edward Snowden.
Edward Snowden. (Foto: Freedom of the Press Foundation)

Anundsen gir ingen Snowden-garanti

Fortsatt uklart om han kan motta Bjørnsonprisen.

Oslo (NTB): Norske myndigheter vil ikke gi varsleren Edward Snowden den beskyttelsen han trenger for å kunne komme til Norge og motta Bjørnsonprisen i september.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) skriver i et brev til Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet at det er opp til domstolene å fatte en beslutning om vilkårene for utlevering er oppfylt, skriver Dagsavisen.

Dersom vilkårene for utlevering vurderes oppfylt, vil departementet treffe vedtak om hvorvidt begjæring om utlevering skal etterkommes, skriver Anundsen i brevet og legger til at et utleveringsvedtak kan påklages Kongen i statsråd.

I begynnelsen av juni ble det kjent at Snowden får Bjørnsonprisen for sine avsløringer om statlig overvåking. Akademiet ønsket derfor å få Snowden til Molde for å overrekke prisen til ham 5. september.

– Jeg er først og fremst glad for å få et skikkelig svar fra Anders Anundsen. Han har lest vårt brev grundig. Men svarene han gir, er ikke overraskende, sier akademiets president Hege Newth Nouri til avisen.

(©NTB)

Til toppen