Ap-leder Jonas Gahr Støre etter en partilederutspørring utenfor Stortinget torsdag formiddag. Sekretariatsleder Hans Kristian Amundsen til venstre for Støre.
Ap-leder Jonas Gahr Støre etter en partilederutspørring utenfor Stortinget torsdag formiddag. Sekretariatsleder Hans Kristian Amundsen til venstre for Støre. (Bilde: Heiko Junge, Scanpix)

Ap-rådgiver og eks-redaktør Hans Kristian Amunden hyret advokat for å stoppe NRK-sak om Jonas Gahr Støre

Og etter «veiledningen» valgte NRK å droppe sitater som antydet korrupsjon.

VG kommer torsdag kveld med den oppsiktsvekkende nyheten at Arbeiderpartiet tirsdag hyret advokat i forsøket på å stoppe eller endre omtalen av en «vennetjeneste» Ap-leder Jonas Gahr Støre fikk fra megler Knut Brundtland.

Og henvendelsen førte på sett og vis fram:

Antydninger om korrupsjon i et sitat fra jusprofessor Hans-Petter Graver ble redigert bort fra den endelige saken.

Aps sekretariatsleder og tidligere Nordlys-redaktør Hans Kristian Amundsen bekrefter overfor VG at de så det nødvendig å bruke advokat - men avviser at dette var en «trussel»:

– Det er en veiledning til NRK, og ikke en trussel. Det er bare for å opplyse NRK om hva som er jusen i det landskapet de var i ferd med å bevege seg inn i, sier Amundsen til VG torsdag kveld.

Partiet hyret derfor advokat Christian Reusch, som skrev et tosiders brev VG publiserer i sin helhet.

Reusch og Amundsen møtte også representanter for NRK i et opphetet møte på Marienlyst onsdag formiddag.

Og som VG kan avdekke valgte altså NRK å fjerne sitater fra jusprofessor Graver som antydet at Ap-ledelsen nærmet seg «korrupsjon».

Nyhetsdirektør Alexandra Beverfjord avviser imidlertid at NRK ga etter for presset:

- Alle medier har en løpende vurdering av innhold og ordvalg frem til publiseringstidspunkt. Vi mente vennetjenesten definitivt hadde offentlighetens interesse og derfor valgte vi også å publisere. Men vi mente det ikke var dekning for å trekke inn dette begrepet i denne konkrete saken, sier hun til VG.

 

Til toppen