Journalist Kita Eilertsen i Altaposten vant journalistprisen
Journalist Kita Eilertsen i Altaposten vant journalistprisen (Foto: Tor Even Mathisen)

Årets journalistpris i Finnmark gikk til Kita Eilertsen for saker om psykisk utviklingshemmede Espen og Signe Marita

I over et år tok journalisten utrettelig opp kampen for at noen av samfunnets svakeste skulle få gå på videregående skole.

I helga ble journalistprisen i Finnmark journalistlag delt ut i Vadsø og juryen var klar over at det var en tydelig vinner.

Journalist Kita Eilertsen har i ett år skrevet saker om Espen Lyng-Hansen og Signe Marita Ellingsen, som begge er psykisk utviklingshemmet. De har kjempet for retten til å på videregående.

– Jeg er kjempeglad for denne prisen. Det betyr veldig mye for meg og for den jobben vi i Altaposten gjør. Det betyr også mye for meg å se at vi som jobber i lokalavisene kan endre på ting og at den jobben vi gjør har betydning. I dette tilfelle for mennesker som selv ikke kan kjempe sin egen sak. Men aller mest glad er jeg på familienes vegne, sier Kita Eilertsen morgenen etter prisutdelingen, sier hun til Altaposten.

I juryens enstemmige begrunnelse heter det:

I over et år tok journalisten utrettelig opp kampen for at noen av samfunnets svakeste skulle få  gå på videregående skole, slik de hadde krav på. Målet var å avdekke kritikkverdige forhold og den urett byråkratene begikk mot elevene. Resultatet var at Finnmark fylkeskommune måtte ta en helomvendig, men ikke bare for de to elevene Altaposten skrev mest om, også for en rekke andre elever ble det innvilget ekstra skolegang. Saken kan få presedens langt utover Finnmarks grenser.

Anne Rasmus, Kita Eilertsen og Bård Wormdal. (Foto: Tor Even Mathisen)
Anne Rasmus, Kita Eilertsen og Bård Wormdal. (Foto: Tor Even Mathisen) Foto: Tor Even Mathisen

Hederlig omtale

Det ble også gitt hederlig omtale i helga og det gikk til journalistene Astrid Helander, Ovlla Gaup og Anne Rasmus i Avvir.

De har undersøkt dispensasjonssøknadene til Karasjok kommune og avdekket en oppsiktsvekkende ukultur og grov forskjellbehandling, skriver Altaposten.

Bård Wormdal (NRK Finnmark og Pax forlag) fikk også hederlig omtale for boka Spionbasen, hvor journalisten forteller om ut CIAs og NSAs ukjente historie, skriver avisa.

Til toppen