BERNHARD ELLEFSEN fikk mandag Arne Hestenes-prisen i Haugesund. Her fra en annen prisutdeling, da han for to år siden fikk prisen som «Årets litteraturkritiker».
BERNHARD ELLEFSEN fikk mandag Arne Hestenes-prisen i Haugesund. Her fra en annen prisutdeling, da han for to år siden fikk prisen som «Årets litteraturkritiker». (Foto: Heiko Junge / NTB scanpix)

Arne Hestenes-prisen til Morgenbladets «sabla irriterende» anmelder

Kritiker Bernard Ellefsen hedret med kulturjournalistikk-pris.

Morgenbladets Bernhard Ellefsen ble mandag kveld tildelt Arne Hestenes' journalistpris, melder avisa tirsdag.

Prisen deles ut av Dagbladet i samarbeid med Den norske filmfestivalen og Institutt for Journalistikk - og hedrer fremragende kulturjournalistikk.

Ellefsen “skriver med språklig letthet og faglig tyngde på samme tid” heter det i juryens begrunnelse, som også fremhever prisvinnerens evne til å skape debatt gjennom uredde, skarpe og kunnskapsrike kommentarer.

Prisen ble delt ut av Dagbladets kulturredaktør Sigrid Hvidsten, under filmfestivalen i Haugesund:

- Han tar kulturkritikken på alvor, og evner å se litteraturen han skriver om i lys av samfunnet rundt seg, sier Hvidsten.

Ellefsen har vært kritiker, journalist og kommentator i Morgenbladet siden 2008.

Les også om prisutdelingen hos Dagbladet.

Juryens begrunnelse:

Årets vinner er en tydelig stemme i norsk kulturjournalistikk. Han er journalist, kritiker og kommentator, og han skriver med språklig letthet og faglig tyngde på samme tid. Han er personlig, kunnskapsrik, og han har en av de viktigste karaktertrekkene en kulturjournalist kan ha:

Han er tidvis sabla irriterende.

Og akkurat dette er så viktig, årets Hestenes-vinner skaper debatt.

Han legger hodet nesten frydefullt på hoggestabben, er uredd og skarp. Samtidig formidler han sin litteraturkritikk med språklig eleganse og tydelige forventninger til stoffet. Her er det ingen som slipper billig unna. Takk og lov for det.

Derfor blir man også litt klokere av å lese ham.

Til toppen