Promo-bilde fra TV 2s nyttårsfest-program.
Promo-bilde fra TV 2s nyttårsfest-program. (Foto: TV 2)

Arne Hjeltnes sendte koselig champagne-fest på tv fra sin egen restaurant

Nå skal PFU behandle dobbeltrollen TV 2 ikke fortalte om.

- Kveldens program står i festmenyens tekn og det vert celebert besøk. Likar du champagne, så har me gode tips for eit godt valg til nyttårsaften, innledet Arne Hjeltnes tv-programmet Nyttårsfest med.

Programmet ble sendt på TV 2 mandag 29. desember 2014, og ble tatt opp på restauranten Vaaghals i Oslo.

- Tema var matretter og tilhørende drikke som kunne egne seg til en nyttårsfest, skriver PFU i saksdokumentene - til klagen som skal behandles av utvalget tirsdag 24. februar.

Programmet var et koseprogram med pjatt, pinnekjøtt og pretensiøs drikke, og ikke minst en jovial Arne Hjeltnes.

Men det TV 2 ikke opplyste om, var at Hjeltnes er medeier i restauranten.

Det reagerte tv-seer Helle Vestli på, som derfor klaget tv-kanalen inn til PFU. Vestli er i klagesammenheng privatperson, og er ellers blant annet registrert med enkeltpersonforetaket Menneskekraft.

Vestli mener at programmet er et brudd på Vær Varsom-plakatens punkt 2.3 om at «redaksjonelle medarbeidere må unngå interessekonflikter og dobbeltroller som kan svekke deres troverdighet», og anfører samtidig brudd på punkt 2.4, om at «redaksjonelle medarbeidere ikke må utnytte sin stilling til å oppnå private fordeler».

TV 2 avviser klagen. I tilsvaret vises det til at programmet er produsert av et eksternt selskap, men at «TV 2 vurderer naturligvis også programmer hvor det er inngått visningsavtaler før utsendelse».

- TV 2 så ikke da at det var i strid med god presseskikk, og klagen endrer ikke denne vurderingen, heter det i tilsvaret.

Kanalen mener videre at å opplyse om eierforhold ikke er naturlig i en slik sammenheng.

- Det har i liten grad vært aktuelt å informere spesifikt om eierforholdene i slike sammenhenger, man har snarere sett dette som mer tilleggsreklame enn nødvendig opplysning til serne, skriver TV 2.

Og for ordens skyld; Arne Hjeltnes eier fem prosent av restauranten, og skal ifølge TV 2 ikke ha deltatt i beslutningen om valg av opptakssted.

Saken ble forøvrig omtalt i VG dagen derpå festen ble sendt på tv.

Til toppen