Drone av typen Phantom 2 Vision, med kamera.
Droner er svært populære blant folk som liker å ta bilder fra høyden, men ikke alle har tillatelsen som trengs til å bevege seg i luftrommet.
(Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix)
Drone av typen Phantom 2 Vision, med kamera. Droner er svært populære blant folk som liker å ta bilder fra høyden, men ikke alle har tillatelsen som trengs til å bevege seg i luftrommet. (Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix) (Bilde: Johan Nilsson / TT)

Avinor vil politianmelde enhver sak hvor droner utgjør en fare for flytrafikken

Skal du fly modellfly eller drone, må du holde deg minst 5 kilometer unna nærmeste flyplass. Ny forskrift trådte i kraft ved årsskiftet.

Oslo (NTB): Nå kan du se hvor grensa går på kart over alle flyplassene til Avinor.

Forskrift om «luftfartøy uten fører om bord» trådte i kraft ved årsskiftet. Nå finner du nøyaktige kart og regelverk for bruk av droner i områdene rundt samtlige lufthavner på Avinors nettsider.

– Droner kan gjøre en betydelig risiko for flytrafikken. Særlig rundt lufthavner kan en drone utgjøre en stor fare, og Avinor har nå utarbeidet detaljerte retningslinjer for hver enkelt lufthavn, sier kommunikasjonssjef Kristian Løksa i Avinor, som oppfordrer alle som skal fly en drone, til å sette seg inn i regelverket.

Han understreker at operatøren er ansvarlig for bruken

– For fly som er i landings- eller avgangsfasen, utgjør droner en særlig stor fare, ganske enkelt fordi de er så nærme bakken at droner utgjør en reell kollisjonsfare. Det er også grunnen til at det er forbudt å fly droner nærmere enn 5 kilometer fra en lufthavn, med mindre man har avtalt dette med tårnet, sier kommunikasjonssjefen. Han understreker at Avinor vil politianmelde enhver sak hvor droner utgjør en fare for flytrafikken.

Til toppen