Journalist og forfatter Bård Wormdal - her på SKUP-konferansen 2016.

Bård Wormdal og Kjetil Stormark klager til EOS-utvalget for å få svar på om de er kartlagt av Forsvaret

Journalistene vil vite om Forsvaret har samlet ulovlig informasjon om dem.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Onsdag ble det kjent at Stortingets EOS-utvalg, som undersøker de hemmelige tjenestene, kritiserer Forsvarets sikkerhetsavdelings behandling av opplysninger om journalister.

Utvalgsleder Eldbjørg Løwer under pressekonferansen etter overleveringen av EOS-utvalgets melding om undersøkelse av opplysninger om norske kilder i Etterretningstjenesten til stortingspresident Olemic Thommessen i Stortinget mandag.

Under en inspeksjon i FSA i 2015 så utvalget at avdelingen behandlet opplysninger om en journalist, blant annet i en rapport som inneholdt opplysninger fra åpne kilder om fødselsår, bostedsadresse, skatt, registreringer i Brønnøysundregistrene og artikler i mediene om Forsvaret over en lengre periode.

EOS-utvalgets leder overleverte onsdag utvalgets årsmelding for 2016 til Stortinget.

Hvem journalisten er, er så langt ikke kjent. Men det er brukt ordet han i rapporten. 

Og flere mistenker at de kan være i søkelyset:

Aftenposten melder onsdag ettermiddag at både Kjetil Stormark og Bård Wormdal reiser formell klagesak overfor EOS-utvalget for å få svar på om de er blitt ulovlig kartlagt. 

Kjetil Stormark, her på SKUP-konferansen våren 2016.

Wormdal er NRK-journalist med Forsvaret som spesialfelt, og har blant annet skrevet flere kritiske bøker om USAs involvering i Finnmark.

Stormark driver nettstedet Aldrimer.no, som skriver mye om Forsvaret. Han var også i søkelyset for noen år siden, da det ble kjent at Etterretningsbataljonen hadde bedrevet ulovlig kartlegging av journalister. 

 

Powered by Labrador CMS