OSAMA BIN LADEN.
OSAMA BIN LADEN. (Foto: Wikipedia/public domain license)

Bin Laden sendte jihadister for å samle info om to danske journalister

Ville ha informasjon om «avisen som fornærmet profeten».

Washington (NTB-Ritzau-AFP): Al-Qaida-lederen Osama bin Laden ba i et brev om informasjon om to danske journalister som jobbet for «avisen som fornærmet profeten».

Det kommer fram etter at amerikanske myndigheter onsdag offentliggjorde over 100 dokumenter som ble hentet ut av bygningen der bin Laden gjemte seg i Pakistan etter at amerikanske spesialsoldater hadde drept ham i 2011.

Brevet som omhandler de danske journalistene, ble sendt av bin Laden til en annen framstående al-Qaida-topp i september 2010, ifølge det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Sendte jihadister til Danmark

– Vennligst avse de nødvendige ressurser til å samle inn opplysninger om de to journalistene fra Danmark som er tilknyttet avisen som fornærmet profeten, skriver bin Laden i brevet.

Simi Jan, journalist i dansk TV 2, bekrefter at hun er den ene av de to journalistene.

– Det er meg, for jeg ble gjort oppmerksom på det allerede den gang. Vi tok det ikke så ille opp, for Danmark er jo i al-Qaidas søkelys, sier hun til Ritzau.

Danmark er nevnt minst tre ganger i brevene som al-Qaida-lederen skrev. I ett av de andre brevene står det at tre jihadister ble sendt til Danmark for å «utføre en operasjon». De tre forsvant imidlertid sporløst, ifølge brevet. Det kommer ikke fram i brevene hvem eller hva i Danmark som skulle ha vært målet for denne operasjonen.

Redd for å bli spionert på

De mange dokumentene gir blant annet innblikk i hvordan den tidligere al-Qaida-lederen drøftet taktikk, hans engstelse over å bli spionert på, og hvor opptatt han var av hvordan gruppen ble framstilt i mediene.

I ett av dokumentene oppfordret han sine følgere til heller å planlegge nye angrep mot USA enn å kjempe mot andre muslimer.

Brevet var ett av rundt tusen dokumenter som ble funnet da amerikanske spesialstyrker angrep bin Ladens gjemmested i byen Abbottabad i Pakistan i mai 2011.

(©NTB)

Til toppen