Hva skjedde mellom Bjørn Olav Jahr (t.v.) og Tor Mikkel Waras PR-byrå for 15 år siden?
Hva skjedde mellom Bjørn Olav Jahr (t.v.) og Tor Mikkel Waras PR-byrå for 15 år siden? (Fotos: Scanpix)

SKUP-vinner Jahr sier Wara forsøkte å ansette ham i PR-byrå - for at journalisten skulle slutte å grave i Finance Credit-saken

Dette baserte Bjørn Olav Jahr på informasjon fra Økokrim. Men landets nye justisminister avviser påstand om forsøk på å få journalist til å tie for 15 år siden.

  • Endret

Journalisten Bjørn Olav Jahr hevder Tor Mikkel Wara forsøkte å ansette ham i et PR-byrå for 15 år siden for å få ham til å tie om Finance Credit-skandalen. Wara avviser påstanden.

– Nei. Det er jo 15 år siden denne saken. Det var en av klientene vi hadde. Jeg er fullt klar over at det er et spørsmål som dukker opp, men svaret er nei, og det er også viktig å huske på at hele saken ble gjennomgått og gransket, og det var ingen ting å finne, sier Wara til NRK.

Wara - som onsdag ble ny justisminister etter Sylvi Listhaug - jobbet for PR-byrået Madland og Wara da Finance Credit-skandalen eksploderte i 2002.

Wara hadde ifølge NRK Finance Credit med lederne Torgeir Stensrud og Trond Kristoffersen på kundelisten, og ga de to lederne råd i det skjulte.

 

Jobbintervju med Wara

Bjørn Olav Jahr var journalisten som i en rekke artikler i Kapital avslørte Finance Credit-saken. Han hevdet blant annet at selskapets verdier var blåst opp, og mente det ville bli en tapsbombe for banker som hadde lånt selskapet hundrevis av millioner kroner.

Midt i stormen ringte Waras PR-byrå til Jahr for å tilby ham jobb i selskapet. Medeier Ole Madland i Madland og Wara sa til VG i 2003 at det var han alene som tok initiativet til å ansette Kapital-journalisten.

Økokrim mente ifølge Jahr at dette var et forsøk på å stanse hans arbeid med saken.

– Det var det jeg ble fortalt av Økokrim. Senere da jeg fikk tilgang til straffesaksdokumentene i saken, så ser jeg at det da har gått en e-post fra Ole Madland til Trond Kristoffersen like før Finance Credit går over ende hvor Ole Madland skriver at vedkommende gjør seg kostbar. Han sikter da til meg – og hvor de ber om å få overført penger. Da får de også overført 100.000 pund, sier Jahr.

Han bekrefter at han var på jobbintervju med Tor Mikkel Wara og Ole Madland, men sier han takket nei. I mellomtiden var skandalen blitt et faktum. Jahr er overbevist om at jobbtilbudet ikke var tilfeldig.

– I etterkant ville man fått til to ting. Man ville fått meg som PR-rådgiver der, samtidig som jeg ville sluttet å skrive artikler om Finance Credit. Det siste var nok det største ønsket, mener Jahr.

 

Ordinær rekruttering

Wara gjentok onsdag det han og hans tidligere partner Ole Madland tidligere har holdt fast ved: At Bjørn Olav Jahr ikke ble forsøkt kjøpt for å stilne ham, og at det ikke ble sendt penger fra Finance Credit-systemet som skulle dekke Jahrs lønn.

– Den virkelighetsbeskrivelsen kjenner jeg meg ikke igjen i. Det var ikke det. Madland og Wara drev helt ordinær rekruttering. Det kom folk og det sluttet folk, og jeg tror vi rekrutterte bredt fra alle mediene, sier Wara.

På spørsmål om hva som var hensikten å rekruttere Jahr, svarer Wara:

– At vi hadde mistet en journalist fra Kapital og ville ha en ny en, sier Wara og svarer kontant nei på spørsmål om hensikten bak jobbtilbudet var å få Jahr til å tie.

Stensrud og Kristoffersen ble i 2003 dømt til sju og ni års fengsel i det som ble betegnet som norgeshistoriens største bedragerisak. Kristoffersen døde imidlertid før ankesaken ble gjenopptatt, og saken mot ham endte dermed uten dom. 1,4 milliarder kroner forduftet i Finance Credit-konkursen.

Jahr vant i 2002 SKUP-prisen for opprullingen av Finance Credit-saken.

Til toppen