Journalistlegende Bob Woodward på vei inn på Saga kino i Oslo.
Journalistlegende Bob Woodward på vei inn på Saga kino i Oslo. (Erik Waatland)

Bob Woodwards råd til journalister: – Ikke bli høye på pæra

En av journalistene som rullet opp Watergate-skandalen, Bob Woodward, stod onsdag på scenen i Oslo og fortalte om sitt virke som gravejournalist.

De siste dagene har journalist-legenden Bob Woodward gjestet Oslo. Sammen med Washington Post-kollega Carl Bernstein avslørte han Richard Nixons rolle i Watergate-skandalen, som blant annet førte til at presidenten måtte gå av. 

Onsdag stod han på scenen på Saga kino i Oslo i forbindelse med filmfestivalen Oslopix og visningen av filmen om Woodward og Bernstein «All the presidents men» – og snakket om sin journalistkarriere og erfaring med undersøkende journalistikk. 

NRKs Hege Moe Eriksen ledet samtalen med Woodward – og åpnet opp med å stille spørsmålet om hvordan det egentlig er å bli portrettert på film av Robert Redford. 

Journalistlegende Bob Woodward i Osøo 05. juni 2019.
Journalistlegende Bob Woodward - her sammen med Hege Moe Eriksen - i Oslo. Foto: Erik Waatland

– Du aner ikke hvor mange kvinner jeg har skuffet, sa han og høstet latter fra salen. 

 

 

– Ikke bli høy på pæra

Moe Eriksen ville også vite hvordan det var å jobbe med en redaktør som stiller så mange kritiske spørsmål – og som ikke nødvendigvis har klokkertro på saken underveis i prosessen. 

– Det er sjefens jobb å stille spørsmål. Da sjefene var skeptiske om rapporteringen vår, så sa aldri redaktøren: «Vi kjører ikke denne», men «vi trenger flere kilder og mer informasjon», sa Woodward fra scenen. 

Han fortalte blant annet om et møte med en av redaktørene i avisa på den tiden de jobbet med saken, og vedkommende stiller spørsmålet om når han tror saken kommer til å publiseres, hvor Woodward – ifølge han selv – svarer at han ikke er sikker på om saken noen gang kommer til å bli publisert. 

– Hun svarte: «Vi har indikasjoner på at presidenten er involvert i alvorlig kriminalitet – vi kan ikke gi oss, vi må triple eller firedoble innsatsen», sa han. 

Avslutningsvis var Woodward opptatt av at journalister som avdekker store skandaler, ofte har en tendens til å bli pompøse. Til det hadde han ett råd: 

– La meg gi dere et råd: Ikke bli høye på pæra, sa han. 

Til toppen