BT-journalist Eirin Eikefjord fikk NTBs språkpris.

BT-kommentator Eirin Eikefjord får NTBs språkpris

- Hun har en engasjerende og personlig stemme og fremstår både lærd og tabloid, heter det fra juryen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Eirin Eikefjord fra Bergens Tidende ble onsdag tildelt NTBs språkpris for 2017. Det skjedde på Den store prisfesten under Nordiske Mediedager i Bergen.

- NTBs språkpris ble i år utdelt for ellevte gang. Med rekordmange nominasjoner sto juryen for NTBs språkpris nok en gang overfor svært mange sterke kandidater. Årets prisvinner har de siste årene etablert seg som en markert og tydelig profil i den offentlige debatten, heter det i en melding fra NTB.

Juryen ledes av Therese Manus, daglig leder i Kommunikasjonsforening. I juryens begrunnelse står det blant annet: 

«Vinneren av NTBs språkpris 2017 har et effektivt språk og får sagt mye med få ord. Språket er godt bearbeidet, og hun viser at det er mulig å skrive om seriøse og komplekse temaer på en lettlest måte.

Samtidig har hun talent for språklig kreativitet og evner å bruke bilder og ordspill på en ny og finurlig måte. Prisvinneren er språklig svært uredd. Hun har en engasjerende og personlig stemme og fremstår både lærd og tabloid, som når hun skriver: «At en kvinnelig statsråd skjærer grimase av hele kvinnekampen, er som å stå på skuldrene til kjemper og pisse dem nedover nakken.». 

Årets vinner viser en bredde, og hun briljerer også i intervjuformatet med presise spørsmål og fine formuleringer. Hun behersker begge målformer og skriver like elegant på nynorsk som på bokmål.»

Prisvinneren selv uttaler: 

- Dette er veldig stas! For en som har vært opptatt av språk hele livet, er en språkpris det gjeveste man kan få. Å få stå på en sånn liste gjør meg både stolt og glad. Det er en stor ære, særlig fordi juryen er så kompetent, og fordi prisen er gitt til store journalistiske forbilder og de beste skribentene i landet.

- Jeg er også veldig glad for at godt mediespråk blir anerkjent og feiret. Språket er det viktigste vi har, men får altfor lite oppmerksomhet i en hverdag hvor alt må skrives raskere og raskere, sier Eikefjord. 

- Årets vinner kombinerer stor kunnskap med elegante og presise formuleringer. Bergens Tidende er heldig som har henne i sin stall, sier Mads Yngve Storvik, sjefredaktør og administrerende direktør i NTB.

Tidligere prisvinnere:

2016: Håkon Gundersen, Morgenbladet 2015: Redaksjonen i Aftenposten Junior 2014: Truls Dæhli, VG 2013: Trude Lorentzen, Dagbladet 2012: Iver Gjelstenli, Romsdals Budstikke 2011: Kjetil B. Alstadheim, Dagens Næringsliv 2010: Hege Ulstein, Dagsavisen 2009: Hallgeir Opedal, Dagbladet 2008: Kjersti Mjør, Bergens Tidende 2007: Kjetil B. Østli, Aftenposten

Powered by Labrador CMS