Harstadværingen Per-Willy Amundsen (Frp) overtok rett før jul som justisminister.

Da Nordlys stilte spørsmål om Frps valgløfter, svarte statsråd Amundsen med å kalle dem «Pravda» og «fake news». Nå truer han med boikott

- Dette minner om det vi har sett i USA, hvor Trump forsøker å devaluere medier som ikke støtter ham, mener Nordlys-redaktør Helge Nitteberg.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

- Pravda omtaler det faktum at Tom Cato ikke kan lekke fra NTP som et: "E8-utspill". Deretter gir Pravda Ap frie tøyler for kritikk av regjeringen, for det som åpenbart er en ikke-sak. Dette er journalistikk på lavmål, Skjalg Fjellheim. Fake News på norsk. At Pravdas politiske redaktør ikke evner å se det er kun skremmende og trist.

Slik kommenterte Norges justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) sent lørdag kveld på Facebook, på et innlegg fra partifelle Tom Cato Karlsen - som er statssekretær i Samferdselsdepartementet.

Saken ble først omtalt av Bodø Nu søndag morgen.

Tråden oppståd i kjølvannet av årsmøtet i Troms Frp, og Nordlys sin dekning av møtet. I tråden deltar også flere markante Frp-politikere, blant dem samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Herregud, Nordlys?! Seriøst?! Har dere ikke det minste fnugg av yrkesstolthet? At jeg selvfølgelig ikke kan lekke noe om...

Posted by Tom Cato Karlsen on 28. januar 2017

Men skarpest i talen er justisminister Amundsen.

Han etterfølger forøvrig en justisminister Anundsen, som før han ble statsråd satte fyr på en utgave av Tønsbergs Blad

Og sjefredaktør Helge Nitteberg sier han ikke er overrasket over oppførselen:

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen deltok også i debatten.

- Jeg synes det er mildt sagt oppsiktsvekkende at en statsråd finner det opportunt å sammenligne Nordlys med Pravda.

- Men det er dessverre ikke overraskende. Det er Per-Willy Amundsen i kjent stil. Han har sagt lignende ting om Nordlys tidligere, sier Nitteberg.

 

 

Saftig valgløfte - vil ikke kommentere

Bakgrunnen for kritikken var at Frps representanter mente Nordlys «konstruerte» et problem da de stilte spørsmål rundt en veiutbygging av E8, som er innfartsåren til Tromsø.

Før valget i 2013 kom dette som et klart løfte fra blant andre statsminister Erna Solberg, og året etter lovte Solvik-Olsen selv at byggingen skulle være i gang før neste valg - som er om drøyt sju måneder.

Men da samferdselsdepartementets nevnte statssekretær Tom Cato Karlsen holdt en times innledning på Troms Frp sitt årsmøte, ble ikke E8-prosjektet nevnt.

Noe Nordlys fulgte opp med spørsmål og en sak hvor Karlsen ikke kunne love noe som helst lenger.

Da avisa i en oppfølger lot Tromsøs Ap-ordfører Kristin Røymo komme til orde med kritikk, kokte det altså over for Karlsen - som delte intervjuet med ordføreren og kalte hele saken fake news.

Fra Facebook-debatten om Frp, Nordlys og «Pravda».

Frp-ernes poeng var at statssekretæren ikke kunne si noe om en Nasjonal Transportplan «som ikke er skrevet».

Nordlys-redaktør Helge Nitteberg kommenterer kritikken slik:

- Han representerer en regjering som har lovet å bygge en ny innfartsvei til Tromsø. Når deres statssekretær så kommer til Tromsø og det skal legges fram en nært forestående Nasjonal Transportplan, er det selvsagt naturlig å spørre om partiet står ved løftene sine.

- Og så prøver de i stedet å vri seg unna, og snu retorikken og kritikken mot Nordlys.

- Et annet poeng her er jo at Nordlys var veldig nyttig da dagens regjeringspartier skulle fortelle om sine fromme løfter for fire år siden. Nå er vi et hår i suppa. Det er forbausende hvordan ting snur, med tanke på om man har bruk for oss eller ikke, sier Nitteberg.

 

Frykter Trump-dreining mellom politikere og media

Sjefredaktøren sier til Medier24 at han er blitt kjent med at Troms Frp nå skal vurdere en «boikott» av Nordlys. Dette uttaler justisministeren selv til flere medier søndag, blant dem Nittebergs egen avis.

Medier24 har så langt ikke fått tak i Amundsen eller andre i Frp for å kommentere dette.

Til VG søndag kommenterer justisministeren boikott-trusselen slik:

– Vi må vurdere om vi i det hele tatt skal forholde oss til den avisen.

Overfor Nordlys sier Frp-Amundsen det slik:

– Fylkespartiet i Troms skal nå vurdere om, og i så fall hvordan, vi skal forholde oss til Nordlys i valgkampen. Avisa opptrer nå som et rent partiorgan for Ap. 

Dersom fylkeslaget - eller justisministeren - vil boikotte landsdelsavisa, mener Nitteberg det er svært betenkelig. Amundsen er også førstekandidat til Troms Frp foran høstens valg. 

Helge Nitteberg, sjefredaktør i Nordlys.

- Jeg synes det er synd for potensielle velgere i Troms. Det er nok en boikott som vil få større konsekvenser for Frp enn for Nordlys.

- Og andre i vår bransje bør tenke sitt hvis vi ser en utvikling der statsråder går til kamp mot aviser fordi han ikke liker journalistikken deres. Dette er en dreining mot det samme vi nettopp har sett i USA, hvor vi har en president som forsøker å devaluere medier som ikke støtter ham, sier Nitteberg.

- Er dette en holdning som især preges av Frp?

- Vi har jo eksempler fra tidligere, hvor for eksempel Carl I. Hagen lenge kaldte NRK for ARK. Men om Frp i dag er verre enn andre, skal ikke jeg ta stilling til, sier sjefredaktøren. Og legger til:

- De aller fleste Frp-politikere jeg kjenner, er svært oppegående folk - som jeg håper snakker sin partifelle Amundsen til vett.

 

Forventer at justisministeren svarer

Helge Nitteberg kaster samtidig ballen videre opp i regjeringen, dersom justisminister Per-Willy Amundsen nå vurderer en boikott av avisa:

- Jeg vil hevde at Per-Willy Amundsen har plikt til å svare hele den frie, uavhengige og redaktørstyrte pressen som medlem av regjeringen. Det vil overraske meg veldig om hans sjef, statsminister Solberg, godtar noe annet.

Nitteberg erkjenner forøvrig at Nordlys i en tidlig versjon av intervjuet med Tom Cato Karlsen hadde en misvisende tittel, som raskt ble endret.

Men til påstandene om at avisen i dag er Pravda, svarer sjefredaktøren:

- Pravda var en del av et regime, et statskontrollert propagandaapparat. Jeg synes det er et paradoks at Amundsen bruker nettopp den sammenligningen, sier Nitteberg.

- For hvis justisministeren skal boikotte en avis hvis han ikke får det som han ønsker, DA begynner vi å kjenne lukta av tette koblinger mellom staten og pressen - hvis bare dem som stiller «riktige spørsmål», får svar.

 

 

Powered by Labrador CMS