Da Thomas gikk glipp av sønnens første mål, skjønte han at noe var galt. Og skrev boka «LOGG AV!»

- Det handler om balanse, sier Thomas Moen. Med fem enkle tips til hva du selv kan gjøre i hverdagen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

- Det handler om balanse. Det var hele intensjonen i boka. Å ikke være pålogget hele tida.

Det er Thomas Moen som snakker på årets utgave av Markendsanalyseforeningens konferanse Folks medievaner torsdag denne uka. Han snakker om boka han og Lars Bratsberg ga ut tidligere år. Logg av, heter den.

Og det begynte med en rekke hendelser der Thomas skjønte at han var «fanget» av mobilen:

- En gang var jeg på en fotballturnering, og satt litt med telefonen mens jeg så sønnen min spille. To sekunder her, og to sekunder her. Så kan jeg jo sjekke twitter, og kan jo ta en tur innom e-post. Plutselig blir det lengre øyeblikk. Og så jubler alle, jeg ser opp og lurer på hva som skjer. Da er det sønnen min som har scoret sitt første mål.

Kjøpte en dum-telefon

Etter den dagen kjøpte Thomas en såkalt «dum-telefon». Han fikk seg et tvilling-simkort som gjør at han når det passet seg kunne bytte til en enkel telefon uten internett, kamera og sosiale medier.

- Den kan ikke gjøre noe som helst annet enn å ta i mot telefonsamtaler og skrive korte meldinger. Og den bruker jeg flere ganger i måneden, eller når jeg drar på ferie, sier han.

Thomas Moen jobber som daglig leder i United Bloggers, og var før det i Fanbooster. Han har jobbet og levd med mobil, internett og sosiale medier hele sitt voksne liv. Og det gjør han fortsatt:

- Jeg går rundt med smartklokke, telefon og duppeditter. Men det handler om å finne en balanse, og hvordan man prioriterer øyeblikkene, sier moen.

- Vi lever ikke, vi dokumenterer

Thomas mener at vi rett og slett ikke har det bra lenger. Når vi møter hverandre på kafé, i et møte eller hjemme til middag, så tar i opp telefonen for å sjekke noe.

- Da sier du jo at dette er viktigere enn det de andre snakker om. Mener vi det?

- Vi lever i et samfunn der vi forventer umiddelbar respons. Hvis kompisen min ser at jeg har lest en melding på Facebook uten å svare, tror han jo at noe er galt. Mora mi ringer meg hvis det tar lang tid før jeg svarer, fortsetter Thomas.

Og i dag lever vi ikke - vi dokumentere:

- Når vi drar på ferie, så vet alle hva vi har gjort. Da er det jo ikke noe artig å fortelle om det etterpå. Sist gang dro jeg og kjæresten min på ferie uten å fortelle det til noen. Ingen visste hvor vi var, og vi la ingenting ut på Facebook. Da hadde vi faktisk noe å fortelle om.

- Gjør absolutt ingenting

Thomas Moen forteller om en historie fra medforfatter Lars Bratsberg. Om sistnevntes bestemor, som pleide å bare sitte og se ut av vinduet.

- Når satt du sist og gjorde absolutt ingenitng?, spør Thomas.

- Jeg gjorde en øvelse da jeg skrev denne boka. Hver morgen, før jeg gjorde noe annet, satt jeg et kvarter helt stille i sofaen og så inn i veggen. Først trodde jeg at jeg var gal. Men så får du en utrolig deilig følelse inni deg, og en helt annen ro. Det kan du lære mye av, fortsetter han.

Og om målet ikke er å gjøre ingenting, så kan vi ikke gjøre tusen ting samtidig.

- Multitasking: Det er rett og slett ikke noe som heter det. Det fins tonnevis med dokumentasjon på det. Hjernen kan bufre, og vi kan hoppe tilbake. Men da blir vi ineffektive, mener Moen.

Legger fra seg telefonen

Men hvordan skal du finne denne balansen? Thomas Moen har noen enkle, konkrete tips. Ja, foruten å lese boka hans da.

  1. Begrens skjermtida: Det handler i korte trekk om å ikke se på skjermen hele tida.

- Når jeg er på trikken eller venter på en buss, så brenner det jo i lomma. Jeg prøver å holde igjen så lenge som mulig. For å vite at det er jeg selv som har kontrollen.

  1. Slå av notifications:

- Du velger selv når du går inn på Facebook. Ja, kanskje går du like mye som før. Men du gjør det når du selv vil, og ikke fordi en eller annen har gjort en eller annet. Og det som har skjedd på Facebook, blir jo ikke borte.

  1. Legg fra deg telefonen: Må du ha telefonen ved siden av deg hjemme - hele tida?

- Jeg er ikke så gammel, men jeg husker den tida da telefonen hang på veggen hjemme og ringte. Sånn er det i dag også: Når jeg kommer hjem fra jobb, så legger jeg mobilen på kjøkkenbenken. Fordi jeg bestemmer meg for det.

  1. Få nok søvn: Alle som ser tabloidavisenes forsider i blant, vet at søvnproblemer er noe mange plages med. Thomas Moen mener mobilen må ta deler av skylda:

- To timer før jeg legger meg til å sove, legger jeg fra meg alle dingser og ser ikke på noen skjermer. Kanskje jeg leser en bok eller noe annet. Og den siste halvtimen skal det være helt dødt.

- Hvis du tar med deg telefonen i senga, så blir lyset fra telefonen et signal som forteller at du skal våkne. Det siste du gjør før du sovner, er å fortelle hjernen din at du skal våkne? Hvor lurt er det? Og i tillegg skal du fylle det med bekymringer og arbeidsoppgaver for neste dag?

  1. Kjøp en vekkerklokke! Men hvordan skal du våkne hvis mobilen ligger i gangen?

- Da har vi en fantastisk teknologi som kom før mobiltelefonen: Vekkerklokke, kalles det. Den våkner du av uansett hvor telefonen ligger!

Men, innrømmer Thomas Moen: Om han har skrevet bok eller ei, så klarer han ikke å overtale alle. Eller de nærmeste rundt seg...

- Kjæresten min er kanskje det dårligste eksemplet. Jeg prøver å få henne til å slutte med telefonen før hun sovner. Hun sliter alltid med å sovne, og er kjempetrøtt om morgenen...

Og helt «nazi» skal man ikke bli med seg selv. Èn oppskrift er ikke riktig for alle. Finn det som passer for din rytme og hverdag:

- Finn balansen. Eksperimenter litt. Logg litt av, oppfordrer Thomas Moen.

Powered by Labrador CMS