IR-prisen går til Dagbladet-teamet bak «Krabbekrigens ofre»

Dagbladets «Krabbekrigens ofre» vinner IR-prisen. Heder til DN, VG og Aften­posten

I kveld ble IR-prisene utdelt under SKUP-konferansen og det var Dagbladet som trakk det lengste strået med sin gravesak med utgangspunkt fra Båtsfjord.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Vinner av IR-prisen: Krabbekrigens ofre, Dagbladet

Teamet: Gunnar Thorenfeldt, Siri Gedde-Dahl, Leif Stang, Ola Strømman, Hans Arne Vedlog, Tomm W. Christiansen, Øistein Norum Monsen, Audra Girijote og Janis Zvers. 

Juryens begrunnelse:

IR-prisen går til Dagbladet-teamet bak «Krabbekrigens ofre».

Prisen går til teamet bak «Krabbekrigens ofre», et stykke undersøkende journalistikk som på en engasjerende, dyptpløyende og kunnskapsrik måte formidler noen av globaliseringens mørkeste sider, slik de utfolder seg like utenfor Norges kyst. Saken formidler et dypt menneskelig alvor og et globalt samfunnsproblem i en lettlest og pedagogisk form. Økonomisk kriminalitet av globalt format er særdeles vanskelig å trenge inn i, og dette arbeidet viser verdien av journalistisk samarbeid, både internt i redaksjonen og med journalister i andre land.

Hederlig omtale: Landet som kollapset, DN

Teamet: Eskil Engdal og Andre Liohn, DN

Juryens begrunnelse:

DN-journalist Eskil Engdal får hederlig omtale under IR-prisutdelingen.

«Landet som kollapset» er et velskrevet og urovekkende portrett av Venezuela med et originalt kildegalleri. Reportasjen skildrer et samfunn i oppløsning, flere måneder før dagens politiske krise var på alles lepper. Formatet er den klassiske utenriksreportasjen, og er, tross sitt dystre tema, en suveren leseopplevelse akkompagnert av fotojournalistikk av høy klasse.

Hederlig omtale: VGs dekning av Jemen, VG

Teamet: Amund Bakke Foss, Ingeborg Huse Amundsen og Harald Henden.

Juryens begrunnelse:

Prisvinnerne under IR-utdelingen.

VGs dekning av krigen i Jemen viser hvor avhengig utenriksjournalistikken er av insisterende nyhetsdekning over tid. I en serie artikler har VG fulgt konflikten tett, både gjennom egen tilstedeværelse og via et velutviklet kildenettverk. Dekningen dokumenterer både hvordan norske aktører tjener penger på krigen, og de menneskelige konsekvensene av volden synliggjøres i så vel bilder som tekst.

Hederlig omtale: Kalifatet kollapser

Teamet: Tor Arne Andreassen, Afshin Ismaeli og Torstein Rignes, Aftenposten

Juryens begrunnelse:

«Kalifatet kollapser» viser IS-regimets siste krampetrekninger, formidlet gjennom både ofre og gjerningspersoner. Sakene i denne nettproduksjonen viser styrken ved et langvarig og systematisk arbeid med å forstå konflikten, regionen og menneskene som er involvert. Produksjonen har ligget i forkant av nyhetsbildet og er både analytisk og formidlingsteknisk sterk, i så vel tekst som bilder.

Årets jury:

  • Anne Hege Simonsen, juryleder – forfatter, journalist, sosialantropolog og førsteamanuensis ved Institutt for Journalistikk og Mediefag ved Høgskolen i Oslo og Akershus (OsloMet).
  • Tuva Raanes Bogsnes, jurymedlem – leder for medieseksjonen i Flyktningehjelpen, tidligere utenriksjef i TV2.
  • Per Olav Ødegård, jurymedlem – utenrikskommentator i VG, mangeårig utenriksjournalist og avisens korrespondent i New York fra 1999 til 2002.
  • Tove Gravdal, jurymedlem – journalist i Morgenbladet, mangeårig utenriksjournalist med bakgrunn fra flere norske mediehus.
Powered by Labrador CMS