Er du klar for en ny sesong?
Er du klar for en ny sesong? (Bilde: Netflix)

Dagen starter med komedie, drama til middag, spenning til kvelds og dokumentarer på natta. Slik har Netflix endret seervanene våre

Fire år etter at Netflix slapp alle episoder av «House of Cards» løs på én gang, har TV-vanene endret seg mye.

Godt timet opp mot neste ukes slipp av femte sesong av «House of Cards», har strømmetjenesten Netflix tatt for seg når deres abonnenter liker å se hva.

Man analyserte data fra 22 land, blant dem Storbritannia, Argentina, Brasil, India, New Zealand og USA, over en periode på et halvt år, ifølge The Guardian. Netflix justerte også dataene i forhold til tidssoner.

Og det er mer enn bare såkalt «binging» – forsøksvis kalt seriefråtsing eller stimtitting på norsk – som er resultatet av strømmetjenestenes inntog.

Når seere kan tilpasse TV-tittingen til sin egen hverdag, noterer Netflix seg blant annet følgende:

Dagen starter med komedie. Grytidlig om morgenen, i 6-tiden, er det 34 prosent større sannsynlighet for at folk strømmer komedier enn på noe annet tidspunkt av dagen. Da scorer serier som «Arrested Development», «Unbreakable Kimmy Schmidt» og «Friends» høyt.

På formiddagen er det forhøyet dramafaktor: På verdensbasis står drama for nesten halvparten – eller 47 prosent – av hva som strømmes mellom klokken 12 og 14.

Dermed blir serier som «Shameless» og «Orange is the New Black» mer enn kveldsunderholdning. Særlig for brasilianerne, viser det seg – der er det 25 prosent større sannsynlighet for at folk tilbringer formiddagen benket med litt drama enn resten av døgnet.

 

Humor før lyset slukkes

Mens kvelden starter med spenning, står humor for tur før leggetid, oppsummerer Netflix, som konstaterer at det ikke er noen overraskelse at thrillere som «Homeland», «Stranger Things» og «Breaking Bad» nytes om kvelden. Denne sjangeren ser globalt en økning på 27 prosent rundt 21-tiden. Men så er det slutt:

Etter det velger strømmerne å se på moro som «Master of None» og «Bojack Horseman» før lyset slukkes, heter det i pressemeldingen.

For dem med lakenskrekk, står det tidvis uventede valg på TV-menyen: Dokumentarer ser en økning på 24 prosent i timene mellom midnatt og klokken 6 om morgenen, når 15 prosent av strømmingen foregår. Serier som «Chef's Table», «Abstract», «Making a Murderer» og «Planet Earth» er populær nattunderholdning, tyder tallene på.

– I årevis måtte livene våre passe rundt fjernsynet, nå er det omvendt. Vi har gitt konsumentene kontrollen, og det er interessant å se adferdene som trer frem når seerne ikke er bundet til et sendeskjema, konstaterer Cindy Holland, visepresident i Netflix, ifølge The Guardian.

Til toppen