Klubbleder Anita Hoemsnes i Dagens Næringsliv reagerer på tilbudet om styrte sluttpakker.

Dagens Næringsliv har gitt fem ansatte på desken tilbud om styrte sluttpakker. Usmakelig, mener klubbleder

Onsdag kveld feiret DN prisen som «Årets avis», men for noen er det langt fra jubel for tida. - Ledelsen ville ikke en gang prøve å finne løsninger, sier klubbleder Anita Hoemsnes.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

- Da vi fikk prisen «Årets avis» onsdag kveld, skrøt Amund Djuve av hele laget og hvor flinke ansatte DN har. For noen var det med litt bismak, sier NJ-klubbleder Anita Hoemsnes i Dagens Næringsliv.

Amund Djuve og resten av DN kunne prise seg med «Årets avis»-tittelen onsdag kveld.

For nå kan det gå mot en liten nedbemanning i avisa, to år etter den større runden i 2016.

Men denne gang er det en langt mer konkret og rettet nedbemanning: Fem redigerere på desken har fått tilbud om styrt sluttpakke, ifølge klubben.

Dette i forbindelse med ytterligere automatisering og malstyring på desken, som skal effektivisere produksjonen.

 

«Ville ikke prøve en gang»

Klubblederen understreker at man ikke er i mot automatisering, effektivisering og nye produksjonsmetoder - den veien har det som kjent gått i mange år.

Ikke minst for de fem navngitte medarbeiderne, som i snitt har over 15 års ansiennitet i Dagens Næringsliv og vært med på mange omlegginger.

- Det vi reagerer på er at ledelsen ikke vil være fleksible og se om det finnes løsninger for en liten gruppe ansatte. For eksempel muligheter for kompetanseutvikling eller omskolering, sier Hoemsnes.

- Når det er et og et halvt år til det nye systemet skal være oppe og gå, vil det selvsagt dukke opp stillinger i huset. Men ledelsen ville ikke prøve en gang. I stedet rettes dette mot en liten gruppe ansatte, og det synes vi er usmakelig.

De fem ansatte som nå har fått tilbud om styrte sluttpakker jobber i skjæringspunktet mellom redaksjon og produksjon på desken, og det fins naturlige retninger for dem på huset, mener Hoemsnes:

- For eksempel presentasjon, digital grafikk og utvikling, felter som flere av dem allerede jobber på, sier hun.

 

Sender skarp uttalelse

Tilbudet til de fem ansatte ble sendt forrige uke, med frist til 27. mai å svare på.

På et klubbmøte denne uka vedtok journalistene å lage «en skarp uttalelse» som vil sendes ledelsen, ved sjefredaktør og direktør Amund Djuve.

Hva som eventuelt blir neste steg, vil tiden vise - etter at fristen går ut:

- Vi får se om det er noen som søker. Hvis ikke kan det blir ufrivillig nedbemanning, og da snakker vi også om en helt annen «verktøykasse», sier Anita Hoemsnes.

Dermed antyder klubblederen at det kan bli tvistesaker og rettslige etterspill. Noe hun helst ikke skulle sett, to år etter den store nedbemanningen mediehuset kjørte da.

- Jeg vil ikke bruket ordet «vellykket» om en nedbemanning, men den gang var det i hver fall en ryddig prosess. Det opplever vi ikke nå, sier Hoemsnes.

 

 

- Vi sier ikke at vi ikke kan omplassere noen, men vi kan ikke garantere det

DN-sjef Amund Djuve henviser videre til avisas produksjonsredaktør Bjarne Dramdal Erichsen for spørsmål om denne saken. Han kommenterer kritikken slik:

- Dialogen med klubben holder vi internt, så eventuelle henvendelser fra dem vil jeg selvsagt svare på.

- Men det som er riktig er at vi i forbindelse med effektivisering vil ha behov for fire færre årsverk, på det området som disse fem i dag jobber. Det ble signalisert og tallfestet i fjor høst. Og nå tilbyr vi sluttpakker som en mulighet for de som ser det som en mulighet. Jeg understreker at disse er frivillige, og vi mener de er romslige, sier redaktøren.

De med lengst ansienneitet kan få opp mot to år på å omstille seg, i form av arbeidsperiode før de slutter og så sluttpakken.

- Men hvis de takker nei, så blir de sagt opp?

- Nei, det har vi ikke sagt. Men det ligger i bunn for dette at det blir færre faste stillinger. Hvorvidt vi klarer å omplassere disse og finne nye faste stillinger vet vi ikke. Selvsagt vil vi prøve på det. Vi sier altså ikke at vi ikke kan omplassere noen, men vi kan ikke garantere det.

- Når klubben sier at de oppfatter ingen vilje til diskusjon, skyldes det forskjellig virkelighetsoppfatning da?

- Vi er alltid interessert i å diskutere løsninger med klubben, men vi er ikke alltid enige om hvor langt vi kan komme, sier Erichsen.

Han understreker at han forstår at klubben kan reagere på nedbemanningen, men har fortsatt tro på en løsning:

- Jeg har selvsagt alltid tro på at vi skal komme fram til løsninger som vi er enige om, sier Bjarne Dramdal Erichsen.

  • PS! Det er altså behov for fire færre stillinger, mens det opprettes én ny stilling som i disse dager er lyst ut internt - blant disse fem. Dersom alle fem imidlertid velger å ta sluttpakke, vil redaksjonen få motsatt problem, bekrefter produksjonsredaktøren.

 

Powered by Labrador CMS