Aftenpostens Carl Alfred Dahl har vært sentral i avsløringene om stortingsrepresentanters juks med reiseregninger.
Aftenpostens Carl Alfred Dahl har vært sentral i avsløringene om stortingsrepresentanters juks med reiseregninger. (Foto: Privat )

MinMetode

Den mest overvurderte kvaliteten for journalister? – Never check a good story

Aftenpostens økonomi-guru Carl Alfred Dahl forteller om sine journalistiske metoder i Medier24s spalte #MinMetode.

I spalten #MinMetode ønsker Medier24 å få journalister til å fortelle om sine metoder og tanker om hvordan journalistikk best utføres.

Denne gang er det gruppeleder for økonomi for E24 i Aftenposten, Carl Alfred Dahl, som svarer på Medier24s ti spørsmål om alt fra undervurderte kvaliteter, kilderelasjoner og anonyme kilder.

 

– Hva er din viktigste egenskap som journalist?
 
– I magen er jeg grunnleggende mistroisk. I hodet er jeg god til å spille dum.
 
– Hvilke kvaliteter er de mest undervurderte som journalist?
 
– Evnen til å være sosial med folk utenfor pressen. Når redaksjonene jasser hverandre opp er det fint å ha noen sånne bøyer for å navigere seg ut av blodtåka.
 
 – Hvilke kvaliteter er de mest oppskrytte som journalist?
 
– Never check a good story. Denne «kvaliteten» har gitt oss herligheter som Innovasjon Norge-reklamer for Norge som reisemål og gressklipperannonser og reklame for bemanningsbyrå på redaksjonell plass med titler som «Norges slappeste/beste/mest attraktive sommerjobb».
 
– Hva foretrekker du å jobbe med: Breaking news eller lengre reportasjer? Hvorfor?
 
– Det er mye som er bra med å jobbe i ukevis eller noen måneder med et stort prosjekt, og så smelle til. Men innimellom må jeg bare få det på. To-tre telefoner og rett ut. Deilig. I Aftenposten kan man som regel veksle.
 
– Hva skulle du ønske du fikk mer tid til i hverdagen som journalist?
 
– Lese bøker og se film.
 
 – Har du et favorittspørsmål som ofte gir gode svar?
 
– Nei.
 
– Hvilken sak er den mest krevende du har laget så langt?
 
– Da jeg skulle sjekke tipset om at Finansdepartementet hadde ansatt svindleren Bobby Boye fra Nigeria til å hjelpe lutfattige Øst-Timor med å skattlegge oljeutvinningen. Bobby hadde tidligere brukt litt ulike navn til å svindle bedrifter i USA, men fikk likevel jobb av den norske regjeringen. Det kjedelige og krevende var at jeg hverken reiste til USA eller Øst-Timor. Hele saken ble jobbet ut med PC og telefon. Like krevende var det å lete rundt i Ghana etter pengene til Aftenpostens grafiske klubb sammen med Per Annar Holm. Den turen kom det ikke mye ut av.
 
– Hva er norske medier dårligst til å dekke?
 
– Lokalt: Forvaltningen i Oslo rådhus og bydelene. Nasjonalt: Norske bedrifter i utenrikspolitikken. Sport og kultur: VG-Sporten er i godt driv for tiden, men generelt må det mer kritisk pengejakt til her.
 
– Er veksten i antall kommunikasjonsrådgivere et gode eller et onde?
 
– Det er leit å se gode kolleger bli selgere i organisasjoner og næringsliv fordi pressen ikke klarer å holde på dem. Vi kan jo ikke drive aviser med bare ildsjeler, det må være lys i toppetasjen også. Ellers går det greit.
 
– Hva synes du om bruken av anonyme kilder i journalistikken?
 
– Jeg er glad for at min avis har strammet såpass kraftig inn.
Til toppen