Zaradasht Ahmeds Nowhere to hide får internasjonal pris.
Zaradasht Ahmeds Nowhere to hide får internasjonal pris. (Foto/Grafikk: Handout)

Den norske dokumentaren «Nowhere to hide» om Irak får internasjonal pris

Vant hovedprisen ved den internasjonale dokumentarfilmfestivalen i Amsterdam.

  • Endret
Amsterdam (NTB): Filmen følger sykepleier Nori Sharif under den amerikanske tilbaketrekkingen i Irak. Sharif jobber i byen Jalawla og i starten av filmen hjelper han krigsofre, men etter hvert må han selv og familien flykte.

– Det er en viktig film som handler om et aktuelt tema, om mennesker og at alle kan komme opp i en så vanskelig situasjon. Vi mennesker havner opp i ting vi ikke kan styre, sier regissør Zaradasht Ahmed i en pressemelding.

Han har selv filmet deler av dokumentaren, men lenge var det for farlig for ham å oppholde seg i Irak. Det var dermed Sharif, utstyrt med et kamera, som dokumenterte sitt og familiens liv, samt dagliglivet i det sentrale Irak.

– Det finnes filmer som er vidunderlige å se og filmer verden trenger å se. Den vi har valgt ut er begge deler. Den berørte oss dypt, heter det i  juryens begrunnelse.

Festivalen i Amsterdam er verdens største og viktigste for dokumentarfilm, og prisen for beste kinofilm regnes som den gjeveste. Prisen inkluderer en pengepremie på 12.500 euro. «Nowhere to hide» er produsert av Mette Cheng Munthe-Kaas og har fått støtte av blant annet Norsk filminstitutt og Rogaland Filmkraft. (©NTB)

Til toppen