HARALD STANGHELLE, forøvrig her fotografert på NJ-landsmøtet som juryleder for «Den store journalistprisen».
HARALD STANGHELLE, forøvrig her fotografert på NJ-landsmøtet som juryleder for «Den store journalistprisen». (Bilde: )

– Den systematiske seksuelle trakasseringen kunne ikke skjedd i Norge, mener redaktør Harald Stanghelle

Styrelederen i Norsk Redaktørforening tror miljøet er «for gjennomsiktig» til at det som er avdekket i mediebransjen i Sverige og USA kunne skjedd her.

– Jeg håper jeg har rett når jeg sier at den systematiske seksuelle trakasseringen som er avdekket i Sverige og USA, blant annet i Fox News-ledelsen, ikke kunne skjedd i Norge. Jeg tror miljøet er for gjennomsiktig.

Det forteller styreleder i Norsk Redaktørforening og Aftenposten-redaktør Harald Stanghelle til NRK.no

Bakgrunnen for uttalelsen er at i nabolandet Sverige er det nå undersøkelser etter anklager om seksuelle overgrep i Aftonbladet, TV4 og SVT. Så langt er en TV4-profil tatt av lufta og en leder i Aftonbladet politianmeldt.

Det er den internasjonale #MeeToo-hashtagen som er opphavet til at flere tusen kvinner - og menn - har fortalt om sine opplevelser med overgrep og seksuell trakassering.

Bakgrunnen er den voksende skandalen rundt Hollywood-produsent Harvey Weinstein (65), som anklages for å ha misbrukt kvinnelige medarbeidere og kolleger over flere tiår.

Stanghelle sier til NRK at han håper - og tror - at det er annerledes i Norge:

– Heldigvis er jenter så sterkt representert blant redaktører og journalister i Norge, at jeg tror medieledere ikke kunne drevet trakassering uten at det ville blitt en sak av det. Det er som sagt noe jeg håper, men jeg vet jo ikke. Det er det bare de jentene som eventuelt har opplevd det som kan svare på, sier han til NRK.no.

Til toppen