- Det er et problem at sportsjournalister jobber så tett på stjernene. Da tør de kanskje ikke å stille spørsmål.

HELLKONFERANSEN: Wall Street-journalisten som avslørte Lance Armstrong - om doping, sykling og den snille sportsjournalistikken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I januar 2013 innrømmet Lance Armstrong for første gang dopingmisbruk, på Oprah Winfreys populære tv-show. Allerede før det hadde han på bakgrunn av flere etterforskninger mistet alle titlene sine, premier og var utestengt fra sykling.

Blant mediene som rullet opp dopingskandalen i forkant og under etterforskningene, var Wall Street Journal. Og i helga var avisas daværende journalist Reed Albergotti på Hellkonferansen i Stjørdal for å snakke til norske journalister om saken.

- Alle visste, men ingen snakket

Men hvorfor skulle finansavisen bidra til å avsløre denne saken? Blant annet fordi det ikke bare handlet om en idrettstutøver, men et helt system, fortalte Albergotti.

- Historien er egentlig ikke Lance Armstrong. Men hvordan et system bygde opp et lag som handlet om doping, og om å skremme folk til stillhet.

- Vi hadde nettopp etablert sportsredaksjonen i avisa. Dette var en sak jeg hadde jobbet med i flere måneder, og så la jeg den bort. Men da Lance Armstrong i 2008 varslet sitt comeback, tok jeg notatboka fram igjen, sier journalisten.

I etterkant av dopingavsløringer rundt nær sagt alle store syklister, har én etter en stått fram og innrømt at de visste. Inkludert norske stjerner som Thor Hushovd. Og ja, alle «visste», mener Albergotti.

- Det var veldig klart for meg at Lance Armstrong var dopet. Det var så mange som visste omd et, men nesten ingen som turte å snakke om det. Lance hadde nærmest full kontroll over hele sykkelsporten, forteller Albergotti.

- En boble sprekker alltid

I årene før innrømmelsene, trykket Wall Street Journal en rekke saker om temaet. Blant dem den omfangsrike artikkelen «Blood Brothers», sommeren 2010. En av kildene i den saken var tidligere syklist Floyd Landis. Han hadde selv innrømmet doping, og impliserte gjennom sine bidrag mange andre.

- Vi jobbet mye sammen med Floyd Landis, og det var omfattende arbeid med å sjekke alt det vi fikk fra ham, forteller Albergotti.

- En av lærdommene etter denne saken, som gjelder ikke bare for sykling eller sport, er: Hvis du har en svindel eller en boble, og mange folk bare ser en annen vei, så vil det til slutt komme ut. Når det kommer ut, blir det verre. Og koster mye mer.

- Du gikk etter en av USAs mektigste personer. Var du aldri redd?, spurte Namdalsavisa-redaktør og tidligere USA-korrespondent Kim Riseth fra scena.

- Selvsagt var jeg bekymret. Det er lett å se tilbake nå, og nå er dette ikke noen trussel. Men det var en evig frykt for å komme i rettssaker og søksmål. Wall Street la store ressurser i dette, vi brukte mye tid på advokater og juridiske vurderinger. Og til tider var vi nesten litt for forsiktige. Som reporter vil du ha stoffet ut, men vi hold tilbake på mye, for at det skulle være helt «bulletproof».

Advarer mot snill sportsjournalistikk

Riseth spurte også om hvor de tradisjonelle sportsjournalistene var under opprullingen av denne saken. De kom etterhvert, fortalte Albergotti.

Men han påpekte også en mulig årsak til at det måtte en finansavis til: Fordi sportsjournalister er avhengig av tilgang til idrettsutøverne.

- Alle ville ha tilgang til Armstrong, og derfor blir man kanskje litt for snill. Jeg tror det er et problem med sportsjournalistikk generelt; de er avhengige av tilgang til stjernene og intervjuavtaler med dem. Da blir man kanskje litt redd for å jobbe med kritisk journalistikk og dopinganklager, sier Albergotti.

- Kanskje norske sportsjournalister også bør stille flere spørsmål. Jeg vet ikke nok om norske idrettsutøvere og deres forhold til pressen, men jeg tror ikke dette var et problem bare i USA.

- Men det er blitt bedre - nå har vi fått flere «undersøkende sportsjournalister», forteller Albergotti.

Ba journalisten reise til h……

Men hvorfor valgte Lance Armstrong til slutt å innrømme dopinganklagene?

- Det tror jeg advokatene hans også lurte på! For å si det sånn - de fleste skjønte at han hadde dopet seg. Men før han innrømte det, måtte de ha jobbet for å bevise det. Nå ga Lance bort det siste lille forsvaret han hadde, sier Reed Albergotti.

Mens det stod på som verst, skal Armstrong ha forsøkt å få Wall Street-journalisten sparket. I etterkant har de ikke snakket sammen. Og Armstrong har ikke «beklaget» seg i den forstand:

- Nei, det siste han sa til meg var «go fuck yourself»… Han har jo gitt flere intervjuer om temaet, men har ikke beklaget seg. Han har sagt «ja, jeg dopet meg, men det gjorde alle andre også». Så ifølge ham selv, har ikke Lance gjort noe galt.

Powered by Labrador CMS