- Det er fortsatt homofobi i norske medier, og det er folk som ikke er åpne

MEDIESOMMER: Han kom fra kastrofearbeid i Midtøsten til mediekrise i Norge. Men for Amta går det ganske bra nå, melder Jon Martin Larsen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

  • Navn: Jon Martin Larsen
  • Alder: 39
  • Stilling: Ansvarlig redaktør og daglig leder i Akershus Amstidende (Amta)

Dette er Medier24s intervjustafett «Mediesommer». Les alle Mediesommer-pratene her!

Først tre spørsmål til deg:

Du er fra Bergen, har jobbet i BT, NTB, VG og Dagsavisen - og så havnet du i Amta. Hvordan skjedde det?

- Vel, jeg kom fra jobben som talsperson og medieansvarlig i den internasjonale Røde Kors-komiteen i Israel og de okkuperte områdene og før det var jeg mediesjef i Røde Kors i Norge i fem år. Det betyr enormt mye reising verden rundt i konflikt- og katastrofeområder som Syria, Pakistan og Haiti.

- Nå var det viktig å ta en fot i bakken i mediehverdagen hjemme i Norge. Jeg vil bidra til å finne veien videre for norske medier, og bidra til at Amta, som også har vært min lokalavis de siste åtte årene, beholder og utvikler sin posisjon og bygger samarbeid med de andre Amedia-avisene i Follo og Østfold.   

Hvordan er livet som lokalavis i dragsuget av Oslo?

- Som redaktør er jeg svært opptatt av at Amtas lesere skal få innsikt i hva som skjer rundt oss i Oslofjorden og også i resten av Follo. I dette området har vi mange felles utfordringer som nabokommuner eller kommuner nær hovedstaden, som for eksempel kollektivtilbud, nærheten til politi og helsetilbud, og så videre.

- Samtidig opplever jeg at innbyggerne i Nesodden og Frogn er mer og mer opptatt av hva som skjer lokalt og når vi dekker dette skikkelig, særlig politikk, debatt og kultur og en formidabel multimediesatsing, så ser vi resultater i form av en sterk leservekst og godt annonsesalg. Amta har nå den tredje største økningen i antall lesere av alle Amedia-avisene totalt, og har en fantastisk økning i antall lesere av amta.no og selger også flere abonnementer enn i fjor. Det er ikke mange aviser hverken lokalt eller nasjonalt som kan si det samme, og det er hyggelig for oss.

I disse dager skriver VG mye om homofili i fotballen. Du er en av få profilerte medieledere som er åpen. Er samfunnet og mediebransjen like åpen, eller er det fortsatt fordommer ute og går?

- VGs saker er viktige, mange medier har i mange år skrevet om dette før, men når vi ser den massive oppmerksomheten og spalteplassen temaet får, er jeg ikke sikker på om det virker oppmuntrende på fotballspillere i skapet. Det viktigste for meg er at det endelig skal føles bra for en fotballspiller å komme ut av skapet. Men det er også helt greit om han eller hun ikke vil.

- Det er fortsatt en påkjenning å være «offentlig homo» enten en er en sportsutøver, journalist eller noe annet. Som tidligere journalist og nyhetssjef i Dagsavisen tok jeg initiativ til å samle skeive journalister og fotografer fra hele landet i paraden under Europride i Oslo i 2005. Vi var vel 50-60 stykker!

- Den gang skrev Vårt Lands redaktør Helge Simonnes på lederplass at jeg måtte miste jobben fordi jeg er homo, skrev homosaker og gikk i parade. Nå ti år senere er det fortsatt homofobi i norske medier og det finnes folk i mediebransjen som ikke er åpne. Blant annet fordi de opplever det som vanskelig på arbeidsplassen eller fordi de ikke ønsker påkjenningen det er å være offentlig homo. At det er vanskelig på arbeidsplassen er helt uakseptabelt, at de ikke ønsker synes jeg må være opp til dem.

Så ni kjappe sommerspørsmål:

Hvor og hvordan tilbringes sommeren?

- Jeg startet ferien min med Regnbuedagene i Bergen med parade sammen med statsministeren og likestillingsministeren og endte den i paraden i Oslo i slutten av juni. Innimellom ledet jeg debatter om situasjonen for homofile på flukt. Jeg kobler av i sommer med å snekre anneks og grave i hagen, og er ellers tilbake på jobb for å forberede valgkampdekning og en kraftfull multimediehøst i Amta!

Hvilken responstid har du på e-post i ferien? 

- Er innom e-posten daglig, og svarer på meldinger på facebook eller telefon når de kommer. Sånn er det.

Hvilke medier bruker du i ferien, og følger du nyhetsbildet like tett som vanlig?

- Det slår meg at jeg knapt har sett på tv den siste tiden, heller ikke i ferien. Masse nettaviser, og P3 i stedet for NRK Alltid Nyheter i bilen når jeg har fri.

Hvilke store spørsmål bruker du ferien til å grunne over?

- Jeg har tenkt mye på hvordan vi i Amta kan samarbeide med andre Amedia-aviser til leserne og vårt felles beste.

Hvordan skal avisbransjen og journalistikken overleve?

- Amta mottar ikke pressestøtte. Jeg har tro på brukerbetaling og innlogging som skaper mer lojale lesere, og jeg har tro på at det journalistiske arbeidet fra hendelsesnyheter til politisk dekning og underholdningssaker skal fortsette å være attraktivt for folk. Jeg tenker at i all bloggingen og meningsytringen så vil det alltid være verdifullt å verifisere, kvalitetsjekke og journalistisk utfordre. Og leserne skjønner at det krever ressurser.

Er teknologi så viktig som stadig flere skal ha det til?

- Ja, fordi vi må være til stede med vårt innhold der leserne er og abonnentene våre vil at vi skal være. Halve staben er lært opp i multimedieproduksjon de siste månedene, og det gir resultater.

Ja eller nei til DAB og å stenge FM-nettet?

- Vet ikke om DAB er riktig teknologi, men det er viktig med ny teknologi for å skape nye muligheter.

Når kjøpte du en papiravis sist?

- I Berlin forrige helg. The Independent og Guardian.

Har du brukt Popcorn Time? 

- Nei, ikke så langt, men jeg streamer tv-serier og filmer hele tiden via andre tjenester og nettsteder.

  • Og til slutt: Hvem vil du utfordre til å bli neste intervjuobjekt?

- Jeg skulle gjerne sendt utfordringen videre til en av de mange veldig hyggelige redaktør-kollegene i Amedia, men for å holde oss til homo-sporet en dag til så blir det homo-Norges mektigste medieperson, sjefredaktør i Aftenposten Espen Egil Hansen.

- Jeg vil først gi ham ros for å dekke nyheter som angår homofile, lesbiske, bifile og transpersoner på en god måte, så vil jeg stille ham følgende spørsmål:

  • Hvor sterkt involvert er du i prioriteringen av det såkalte homo-stoffet i Aftenposten? Må det fortsatt en homo til for å gjøre dette skikkelig og ikke spekulativt og privat?
  • Ser du det som en redaktøroppgave å bidra til å bekjempe fordommer og hat mot lesbiske, homofile, bifile og transpersoner?
  • P4 trynte skikkelig for noen dager siden da «Fem på»-innslaget deres handlet om en som ble oppringt av blodbanken fordi han etter sigende hadde homoblod og P4 journalisten ville ringe arbeidsplassen hans å røpe ham. Hvordan er temperaturen på den norske homodekningen i Norge egentlig nå?
Powered by Labrador CMS