- Det er grenser for hvor smart journalister kan jobbe. Vi kan ikke kutte oss til kvalitet.

#NJlm2015: Thomas Spence åpnet landsmøtet med å kritisere kjipe og gjerrige arbeidsgivere, og slå fast at det var flere «Bjørn Kjos-er» der ute.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

 

Tirsdag formiddag åpnet NJs landsmøte på Quality Hotell Expo ved Fornebu, med drøyt 200 delegater, gjester og andre til stede for tre dagers møte, debatter og vedtak.

Første punkt på programmet var naturlig nok tale og velkommen fra leder Thomas Spence. Han fortalte om et vanskelig år og tunge tider med klubbmøter, nedbemanning og «nederlagspakker». Samtidig:

- Vi har alle de gamle utfordringene, med eiere som stiller blindt på bunnlinja. Vi har lønnsutvikling under arbeidslivet forøvrig. Det er nedbemanninger og misbruk av midlertidige. Og en hektisk hverdag med alt for lite tid, sa Spence.

Han pekte også på hvordan den «digitale transformasjonen» i tillegg stiller bransjen overfor en ekstra utfordring. Mediemonopolene er borte. Netflix og Spotify tar inntektene. Buzz-sidene på nett engasjerer millioner av brukere. Og pengene flytter på seg.

- Den største faren for norske medier er at annonsene, gullåren, tørker ut. Annonseinntektene på papir faller. Google og Facebook tar fire milliarder kroner i inntekter, betaler ingen skatt og skaper ikke en eneste norskspråklig setning om journalistikk, sa Spence.

Kjipe og gjerrige arbeidsgivere

Ifølge Spences tale, har NJ mistet 316 medlemmer siden de var samlet for to år siden.

- Og signalene peker mot fortsatt nedbemanning. Samtidig er kravene til levering større, deadline erstattet med kontiunerlig publisering, oppdateringene starter ved hanegal og kveldsskiftet slutter når familien har gått til sengs, sa NJ-lederen.

- Det eneste som vokser er lønnsgapet. Og budsjettet for avskjedsfester og kaker for de som slutter, fortsatte han.

Men færre medlemmer betyr ikke at fagforeningen har mindre å gjøre. Tvert i mot, mente Spence. Med alt fra lønn, midlertidige ansettelser, vaktplaner og andre store og små saker på dagsorden.

- Vår jobb er å bistå det enkelte medlem, både for å ha en trygg jobb og muligheter til å utføre sitt samfunnsoppdrag, sa Spence.

Og gikk hardt ut mot deler av arbeidsgiversiden i bransjen:

- Arbeidsgiverne vil fjerne alt i kjipeste mening. Noen virker rett og slett som om de er født gjerrige. Vi ser at MBL nå inviterer til kurs i hvordan man kan si opp lokalavtaler. Det pågår en arbeidskonflikt, og det finnes både små og store «Bjørn Kjos»-er i arbeidslivet, mente Spence.

Gjør mye godt

NJ-lederen minnet om at ikke bare arbeidsgiverne kutter. Også regjeringen forsøkte seg på et kraftig kutt i pressestøtten.

Likevel, det er ingen grunn til bare pessimisme, mener Spence:

- Norske journalister er flinkere og gjør mer godt arbeid enn noensinne. Det var Aftenposten, ikke Google, som avslørte mobilspionasje. Det var NRK som omtalte norske fremmedkrigere. Det var Nordlys som omtalte sløsing med offentlige penger i kraftselskaper. Og det er ikke bloggere, men VG som dokumenterte mobbing av Odin, og hemmelighold av rapporter etter dødsulykker. Og det er ikke twitter, men Adresseavisen som avslører narkotikasalget på det dype nettet. Dette er bare noen få, men gyldne eksempler på den gode journalistikken.

- Men: Det er grenser for hvor smarte journalister kan jobbe. Vi kan ikke kutte oss til kvalitet. Vi kan bare overleve ved å være raskere, bedre og mer relevante enn konkurrentene, la NJ-lederen til.

Skal mobilisere ressurser

Thomas Spence pekte på at det er landsmøtets oppgave å avgjøre hvordan man skal løse de mange utfordringene, og rigge NJ for å få mest mulig gjennomslag. Han snakket om å bidra til å skape en lønnsom medieindustri, jobbe for gode vilkår, en god mediestøtte. Andre saker som kildevern og kommunikasjonskontroll. Trygghet for samfunnsdebattanter.

- Vi må mobilisere alt vi har av ressurser, og bruker det riktig. Historien er full av organisasjoner og personer som ikke forstod sin samtid eller handlet feil. Mens revolusjonen fant sted i Frankrike, drev Ludvig den 16. med jakt på hjort, konstaterte Spence i sin historietime.

Og derfra dro han over til den kanskje heteste poteten: Endringen i medlemsvilkår, oppdatering av regler mot PR-arbeidere - og oppmyking av det strenge regelverket for hvilke frilansere som kan få være medlem.

NJ-lederen gikk i talen litt i debatten som vil komme senere på landsmøtet. Om hvordan det blir færre journalister og nye måter å organiseringe redaksjonene på.

- Vi har mange fast ansatte, men også mange deltidsansatte, frilansere, vikarer og studenter. Alle disse trenger NJ. Og vi må sørge for at samfunnet trenger oss. Vi må være organisasjonen som myndigheter, arbeidsgivere, konsernene, akademia og alle andre må lytte til i spørsmål som berører frie medier.

NJ-lederen lot det ikke være noen tvil om at han støtter landsstyrets foreslåtte endringer i medlemsvilkårene, som både myker opp frilansreglene - og fjerner «dobbeltregler» mot PR- og kommunikasjonsarbeidere:

- Vi må gjøre døren og porten høy og vid for journalister, uavhengig av hvilket arbeidsrettslig forhold de har til arbeidsgiver. Men vi skal bare være for journalister, ikke for pr-rådgivere eller andre. Og får vi ikke til å organisere alle journalister, vil det bli flere uorganiserte journalister. Da oppnår arbeidsgiverne sitt mål - å svekke klubbene, og å svekke vår styrke. Det tror jeg ikke vi ønsker, sa Spence.

Før han ønsket velkommen og landsmøtet gikk over i den formelle åpningen.

Mer om medlemsdebatten og en rekke andre saker kan du lese på Medier24.com tirsdag, onsdag og torsdag!

  • Tirsdag ettermiddag er det blant annet tale fra gjest og Aftenbladet-kommentator Sven Egil Omdal. Det blir også debatt om medienes rammebetingelser, med fire politikere i panelet.
Powered by Labrador CMS