NRK har stadig flere kanaler og flater. Men får vi nok fordyping?

Kommentar

Nyheter til morgen, lunsj og middag - men stadig mangler det noe: Jeg savner mer fordyping

MEDIEKRITIKK: At kanalsjefen i P1 nå endrer både sendeskjema og programinnhold bør føre til en gjennomgang av hvilke nasjonale nyhetsflater NRK har på radio.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Omsider tok NRK-streiken slutt. Og endelig kunne folket skru på DAB-radioen, nettradioen eller radio-appen og få med seg mer enn repriser og musikkmikser.

I min strøm av mennesker og innhold på sosiale medier var det flere, for ikke å si mange, som fikk hverdagen reddet.

Hva er vel dagen uten å kunne ergre seg over deltakerne i dagens Politisk kvarter eller Dagsnytt 18?

I dag skal Kringkastingsrådet få en presentasjon fra kanalsjefen i P1. Det kommer et nytt sendeskjema, med noen nye programmer, noen utvidelser og noen endringer.

Det bør også inspirere til å se på sendeskjemaet og programinnholdet på NRKs nyhetsflater, som går på andre kanaler enn bare P1.

 

Nyheter hele dagen

Erik Iversen

Jurist og Venstre-politiker. Har tidligere vært journalist ved studentavisen Utropia i Tromsø.

Dette er Iversens første kommentar i denne spalten, men han har tidligere deltatt i «mediedebatten» - og blogger på iveerik.wordpress.com.

 

Mediekritikk på Medier24

Medier24.no fortsetter i 2018 vår spalte med en håndfull spaltister som bidrar med mediekritiske tekster og analyser. 

Spalten er støttet med tilskudd fra Fritt Ord.

NRK produserer mye nyhets- og aktualitetsstoff i løpet av en radio- og TV-dag.

Først er det Nyhetsmorgen på P2, så Nyhetslunsj og Nyhetsettermiddag med noen timers mellomrom, før det er Her og nå på P1 klokken 17 og Dagsnytt Atten på P2 klokken 18, og så begynner Dagsrevyen på NRK1.

Alt mens NRK Alltid Nyheter ruller og går 24 timer i døgnet.

Noen av P1-programmene skal tas ut av sendeskjemaet. Til Adresseavisen sier kanalsjef Bjørn Tore Grøtte at «NRKs radiostrategi sier at vi i så stor grad som mulig skal rendyrke kanalene og unngå samsending. Derfor blir program som På Dansefot og Alle Tiders Blinkskudd kun å høre på NRK P1+ i høst.»

Det er selvfølgelig et spørsmål om hva som er høna og egget: Er det Alltid Nyheter som samsender P2s nyhetstimer, eller er det P2 som samsender Alltid Nyheters nyhetstimer? 

Uansett: De eneste spesialiserte nyhetssegmentene P2 sender i løpet av en dag, er Politisk kvarter og Kulturnytt. Etter klokken 08.30 er det bare generelle nyhetssendinger, både korte og lange.

Ser en til vårt naboland Sverige kan Sveriges Radio P1 skilte med egne flater for nyheter om økonomi og kultur gjennom hele dagen. Til og med en bolk med vitenskapsnyheter i morgensendingen. Hvorfor kan ikke vi i Norge gjøre det samme, eller i det minste noe lignende?

 

Kortere Kulturnytt

I stedet er det mindre Kulturnytt nå enn det pleide å være. For ett år siden ble sendetiden til morgenens Kulturnytt halvert fra en halvtime til omtrent et kvarter. Det gir plass til et par-tre saker.

Størst utslag gir dette på fredagene, der det knapt er tid til noen kulturnyheter. Store deler av flaten går da med til det ukentlige fredagspanelet. I og for seg, det er ikke noe dårlig innhold, men det bør være rom for mer enn en panelsamtale om uka som gikk. Spesielt når det ikke kommer flere kulturnyhetssendinger den dagen. 

Det er ikke mangel på kulturstoff å hente av, tvert imot er kultur noe av NRK faktisk prioriterer ellers, særlig på P2. Og nettopp hvis man ser til debatten om private aktører og NRKs innflytelse på mediemarkedet, er kultur noe av det som ligger i NRKs kjerneområde. 

Det bør være mulig å avsette tid til dette.

 

Økonomi og næringsliv

I fjor høst tok Kristin Clemet og Einar Lie begge til orde for at NRK måtte styrke dekningen på økonomi og næringsliv. NRK har svart med å ansette en egen økonomikommentator. Men det tar tid å bygge opp et lag som skal levere mer innhold. 

Et økonomi- og næringslivsmagasin som kan levere stoff til både TV og radio, og gi en dypere forståelse enn det som tilbys i dag, hadde klart vært et godt tilskudd. 

Igjen til Sverige: I tillegg til 15 minutter daglig på radio så er det plass til 20 minutter på TV og et ukentlig økonomiprogram på 20 minutter hver lørdag. I Norge er tilsvarende tall på 0.

 

Programflater betyr noe

Det betyr ikke at det ikke produseres nyheter om dette, selvsagt.

Men det har betydning om det finnes egne prioriterte sendinger om ulike temaer, eller om nyhetene bare integreres i de øvrige sendingene.

Det så vi da NRK valgte å redusere sendingstiden på de regionale nyhetssendingene på TV til fordel for mer distriktsstoff i Dagsrevyen og Norge nå. 

Resultatet ble kanskje mer distriktsstoff generelt i nasjonale nyhetssendinger, men mange fikk mindre stoff om sitt nærmiljø. Og det lot seg høre.

 

Stort gap

Og når radiodagen nærmer seg kveld begynner aktualitetsmagasinene som skal oppsummere dagen som har gått.

Jeg må her innrømme at jeg savner mer fordypning.

For å sette det i perspektiv: Snittlengden på innslagene i Her og nå på P1 (den første timen) er omtrent fem til seks minutter, det samme med Nyhetsettermiddag. I Dagsnytt 18 er tilsvarende snitt på 20 minutter. Det er et stort gap.

Selvfølgelig har programmene forskjellig funksjon, og innslag kan selvfølgelig være både lengre og kortere enn snittet. Men det er like fullt verdt å reflektere over.

Nå skal Ukeslutt bli dobbelt så langt, to timer.

Men det endrer ikke hvordan det ser ut på hverdagene.

 

PS: Og så et siste hjertesukk, som ikke har så mye med NRKs programtilbud å gjøre: For de av oss som er temmelig faste lyttere på Dagsnytt 18 er det ikke alltid det blir fordypning.

Som når politikere snakker i munnen på hverandre, eller snakker så fort at de mister en før poenget er ferdig. Eller når programlederne ber gjestene speede opp for å rekke neste innslag. Det skjer for ofte.

 

Powered by Labrador CMS