Pressefriheten er truet, sier utenriksminister Børge Brende (H). Her fra da han var i Kina tidligere i år.

– Det er uakseptabelt at journalister og bloggere risikerer trusler, fengsel og i verste fall drap simpelthen for å gjøre jobben sin

Utenriksminister Børge Brende (H) mener det er viktigere enn noen gang å jobbe for uavhengige medier og pressearbeideres sikkerhet. I dag markeres FNs internasjonale dag for pressefrihet.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

3. mai markeres FNs internasjonale dag for pressefrihet. Men dagen viser også at det ikke står til like bra i enkelte land.

Nylig ble det kjent at Norge har tatt over førsteplassen fra Finland over land med mest pressefrihet. Finland har toppet listen de siste seks årene. På årets liste er Norge fulgt av Sverige, Finland, Danmark og Nederland.

Blant verdens farligste land for journalister er Mexico, der fire har blitt drept så langt i år.

Mexico er nummer seks på listen over verdens farligste land for journalister å jobbe i, ifølge journalistorganisasjonen CPJ.

I 2016 ble ni journalister drept i landet. Siden 2000 har CPJ dokumentert minst 85 slike tilfeller, mens andre organisasjoner har nådd over 100.

 

– Pressefriheten under press

Aldri før har pressefriheten i verden vært så truet, ifølge Reportere uten grensers (RSF) siste rapport.

Pressefrihet anses å være i fare eller i en veldig alvorlig situasjon i hele 72 land. Norge rangeres som nummer én på RSFs pressefrihetsindeks, heter det i en pressemelding fra utenriksminister Børge Brende.

– Det er viktigere enn noen gang å jobbe for uavhengige medier og pressearbeideres sikkerhet. Pressefriheten er under press også i vår egen verdensdel. Det er uakseptabelt at journalister og bloggere risikerer trusler, fengsel og i verste fall drap simpelthen for å gjøre jobben sin, sier Brende.

Powered by Labrador CMS