- Det har jo bare vært «complete crazy», sier Bastian Obermayer om Panama Papers

Og det kommer mer, varslet han på NODA16-konferansen i Helsingsfors.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

(HELSINGFORS: Rolf Dyrnes Svendsen, styreleder NxtMedia)

Bastian Obermayer, en av de to kjernejournalistene i Süddeutsche Zeitung (SZ), steg fram fra millionhaugene av dokumenter i «Panama Papers» og deltok i helgen på NODA16 i Helsingfors.

Det er første gang etter tidenes største avsløring at han var til stede på en journalistkonferanse.

- Det har jo bare vært «complete crazy», sa Bastion og smilte bredt over hva han hadde opplevd siden han første gang i fjor vinter fikk en melding fra kilden «John Doe» med spørsmål om han ville ha data.

- Vi kunne ikke forestille oss hva og hvor stort dette skulle bli da det hele begynte. Jeg blir den dag i dag overrasket over stadig nye saker som ligger i dokumentene, sier Bastian Obermayer på Helsingfors Universitet der NODA16 ble arrangert.

Bastian Obermayer var konferansens største trekkplaster, og tilhørerne stod langs veggene i en fullsatt sal i universitetets største auditorium. På første rad satt hans kone.

- Vi har ikke sett stort til hverandre de siste månedene. Det er blitt lite familieliv, sent hjem og tidlig ut. Men jeg ville gjort det samme om igjen om vi fikk en slik sjanse.

Han lovte flere sensasjoner fra Panama Papers. I mai vil bl.a. en er en komplett liste over alle 241 000 selskaper involvert bli offentliggjort av de internasjonale granskerne.

- Det kommer mer, det er ennå mye som vi må trenge inn i, validere og undersøke nærmere, sa Bastian Obermayer på spørsmål fra moderator Minna Knus-Galán.

Nordisk samarbeid om Panama Papers

Den finske YLE-journalisten deltok i det felles nordiske teamet som ble satt sammen for å sjekke skandinaviske selskaper som for eksempel Nordea. Hun karakteriserte de nordiske samarbeidet som morsomt og undervurdert som arbeidsform.

- Det er mindre sjanse for å gå glipp av noe om du jobber på tvers av landegrensene i en så stor sak, og for de multinasjonale selskapene i Norden er det vanskeligere å si nei når de blir møtt av en felles, journalistisk front. Da tåler man ekstraarbeidet og utfordringene i samarbeidet, sa Minna Knus-Galáe.

NODA16 i Helsingfors samlet 380 deltakere. Oppfølgeren NODA17 i Odense vil invitere til et eget «over grensene-prosjekt» for nordiske mediehus for å skape ny journalistikk på udekkete områder.

400 journalister jobbet sammen

Bastian Obermayer skrøt av samarbeidet i The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) der mer enn 400 journalister fra 70 land samspilte.

- Dere vet jo at journalister kan ha store ego’er. Å jobbe med flere enn 400 var en utfordring. Vi slapp å oppleve lekkasjer, heldigvis, sa Bastian Obermayer.

På direkte spørsmål sa han at også New York Times var blitt tilbudt plass i konsortiet, men amerikanerne ville ha særbehandling og ville først ikke føye seg etter konsortiereglene.

- Vi sa nei, de angret seg og kom tilbake senere, men da var det for sent, sa Obermayer.

SZ-journalistene inviterte inn konsortiet etter at lekkasjene vokste dem over hodet. 4,8 millioner e-poster, 3 millioner databaseinnslag, 2,2 millioner pdf-er, 1,2 millioner bilder, 320 000 tekstfiler og 2242 filer i andre formater.

- Det var umulig for oss å håndtere dette alene. Kilden John Doe insisterte også på at materialet skulle publiseres på andre språk enn tysk, naturlig nok.

Åpner ikke dokumentene for allmennheten

All kommunikasjon med kilde og mellom journalistene foregikk på krypterte formater. SZ har heller ikke åpnet for allment innsyn i dokumentene.

Obermayer begrunnet dette først og fremst med hensyn til kildebeskyttelse, men også hensynet til at de ville autentisere opplysningene de frigjorde.

Han ville ikke svare på om dokumentene ville bli frigjort eller hvordan de er beskyttet.

- Hans eller hennes eller deres liv som kilder er i fare. Det er det ingen som helst tvil om. Et vilkår var at journalistene og John Doe aldri skulle møtes ansikt til ansikt. John Doe oppgav sitt motiv til å være samfunnsengasjement og at han/henne/de mener at selskapet Mossack Fonseca har opptrådt uetisk.

- For min egen del er jeg også opptatt av dette. Jeg vil ikke at vi skal ha slike parallelle verdener som Panama Papers forteller om, sa Bastian Obermayer.

NODA-konferansene drives av innovasjonsnettverket NxtMedia og lokale bidragsytere i arrangørlandene. Sunnmørsposten var vertskap i fjor og fikk 400 deltakere på besøk. Årets konferanse i Finland var støttet av Schibsted, Adresseavisen, NCE Media Bergen og Fritt Ord, av norske bidragsytere.

NODAs styre ledes av redaktør Einar Hålien i Schibsted.

Neste NODA17 arrangeres i Odense i Danmark 27.-28. januar 2017.

Powered by Labrador CMS