Regionredaktør Kai Aage Pedersen i NRK Vest blir ny ansvarlig redaktør i Firda
Regionredaktør Kai Aage Pedersen i NRK Vest blir ny ansvarlig redaktør i Firda (Foto: Erik Waatland)

- Det har vært et massivt press mot oss de siste dagene og det har gjort et veldig inntrykk, sier regionredaktør Kai Aage Pedersen i NRK Vest

NRKs profiler i sosiale medier opplever en seerstorm uten like. Men NRK står fast på valget om å endre distriktssendingene.

I dag gikk NRK Sogn & Fjordane direkte på web-TV og radio for å diskutere seerstormen mot at NRK har endret sendetidene og redusert det lineære TV-tilbudet fra 15 til 5 minutter.

De siste dagene er det kommet inn svært mange sinte kommentarer fra oppgitte seere - som ikke ønsket 3 x 5 minutter lokalnytt, men heller det NRK hadde før.

De aller fleste distriktskontorene i NRK opplever denne klagestormen, som er størst i sosiale medier. 

Siden omleggingen har det kommet inn rundt 120 klager til Kringkastingsrådet, bekrefter sekretær Erik Skarrud mandag ettermiddag. Også NRKs publikumsservice har fått flere klager: 174 på e-post og 88 klager på NRKs hovedside på Facebook, får Medier24 opplyst.

NRK så behovet for å svare på en del av disse kommentarene og inviterte både lyttere, seere og lokale NRK-sjefer til å svare på kritikken lokalt.

 - Jeg vil tilbake til der NRK hadde sending fra 1845 til 19.00 og 20:55 - 21:00, sa en lytter og ble spurt av programleder Erlend Blaalid Oldeide:

- Har du sett på disse femminutters sendingene?

- Ja, men det er så vidt man rekker å skifte kanal før det er ferdig, svarte den mannlige innringeren.

 

- Massivt press

Regionredaktør Kai Aage Pedersen i NRK Vest uttalte i direktesendingen at de har blitt overveldet over den negative responsen.

- Det har vært et massivt press mot oss de siste dagene og det har gjort et veldig inntrykk. Man så det på Facebook-sidene til NRK Sogn & Fjordane i går, der det var 400 kommentarer fra folk som protesterte på omleggingene. Det gir inntrykk og det må vi se på, sa han i sendinga.

Der fikk han og de andre sjefene spørsmål fra seerne som ikke likte at tilbudet ble forandret.

En innringer mente at de nå hadde ødelagt et viktig høydepunkt på kvelden, for hvor ellers skulle hun kunne se hva som rørte seg lokalt.

- Jeg synes ikke at man skal ta i fra folk den gleden, uttalte den eldre kvinnen som ringte inn.

 

Halvering av seertall

Pedersen forsvarte endringene med at NRK måtte legge om NRK distriktssendingene for å nå publikum senere på kvelden, og for å frigjøre ressurser til nett og mobil.

Han ble fulgt opp av distriktsredaktør Terje Gilleshammer i NRK Sogn & Fjordane som sa han ble nesten litt rørt av å høre hvor viktig Vestlandsrevyen var for folk som ringte inn.

- I år 2000 hadde vi 36 prosent av seerne våre under 50 år. I 2017 hadde vi 15 prosent, altså en halvering. Det er helt rett at en større andel av seerne våre over 60 år og det er en vanskelig balansegang for oss, sa han og fortsatte:

- Vi prøver å ha et godt tilbud til de lojale seerne våre, samtidig som vi vil nå de yngre - som er på nett og mobil. Klarer vi ikke det, så har vi en veldig utfordring.

Til toppen