Christian Blooms tegning av Donald Trump, opprinnelig til en kommentar av Frithjof Jacobsen.
Christian Blooms tegning av Donald Trump, opprinnelig til en kommentar av Frithjof Jacobsen. (Bilde: Christian Bllom)

Dette er Årets avistegning: Christian Bloom hedret for sin skarpe versjon av baby Trump

- Tegningen gir en særdeles spisset versjon av hvordan USAs nye president fremstår på sitt mest uerfaren og selvopptatte, sier juryen.

Christian Bloom får prisen fra jurymedlem Terje Eidsvåg.
Christian Bloom får prisen fra jurymedlem Terje Eidsvåg. Foto: Gard L. Michalsen

Christian Bloom, fast tegner for VG Helg, fikk tirsdag formiddag prisen Årets avistegning. 

Tildelingen fant sted under vårmøtet Medieleder2017 i Trondheim. 

Blooms tegning av Donald Trump omtales av juryen som en særdeles spisset versjon av hvordan USAs nye president fremstår på sitt mest uerfarne og selvopptatte av juryen.

Tegningen ble brukt i forbindelse med en kommentar fra Frithjof Jacobsen, og deretter gikk den viralt på sosiale medier i hele verden.

Prisen deles ut av Norsk Redaktørforening (NR), Norsk Journalistlag (NJ) og Mediebedriftenes Landsforening (MBL).

Og slik lyder juryens begrunnelse: 

Det var vanskelig å komme utenom Donald Trump denne gangen. Verden er i spill. Trump har skapt uro med sine ulike uttalelser om hvordan han ser USAs rolle i det internasjonale samfunnet.

Samtidig har Trump i manges øyne kastet vrak på klassiske amerikanske verdier. Gjennom valgkampen angrep han den frie pressen. Han hånet en krigsveteran og tidligere krigsfange som senator John McCain. Han harselerte med pårørende etter en amerikansk soldat som hadde ofret livet for USA. 

Årets tegning gir oss en særdeles spisset versjon av hvordan USAs nye president fremstår på sitt mest uerfarne og selvopptatte. Noen vil mene at tegningen av Trump er vulgær, på grensen til det usmakelige. Men tegnerens oppgave er å provosere, å sette på spissen. Vi kan godt føle ubehag – fordi verden tidvis er ubehagelig. Svært ubehagelig.

Årets vinner leverer jevnlig sine arbeider til VG Helg. Som freelancer har han også en bred og omfattende produksjon andre steder. Han lager blant annet bokcovere og reklameplakater – og han har de siste 30 årene operert som grafittikunstner under tilnavnet Coderock.

Vi gratulerer Christian Bloom med Arets avistegning!

Årets jury har bestått av Hanne Skartveit – VG (juryleder), Bjørgulv Braanen – Klassekampen, Terje Eidsvåg – Adresseavisen og Ørjan Jensen – frilans avistegner.

Til toppen