Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. (Eira Lie Jor)

KOMMENTAR

Dette er ikke greit, Thor Gjermund Eriksen - å gi innsyn i søkerlisten etter at ansettelsen er gjort!

Først etter at han hadde ansatt Helje Solberg som etterfølger for Alexandra Beverfjord, sendte NRK ut søkerlisten. Det er ikke greit, skriver redaktør Erik Waatland i Medier24.

I dag ble det klart at Helje Solberg forlater VGTV for å bli ny nyhetsdirektør i NRK.

Med hennes meritter er det vanskelig å tro at det er noe annet enn hennes gode kompetanse som har vært avgjørende for ansettelsen: Her har kringkastingssjefen rett og slett gjort et klokt valg.

Men hadde det skadet NRK å gjennomføre prosessen på riktig måte?

Medier24 søker å skape åpenhet rundt søkerlister, lønn og andre ting vi mener er relevante i bransjen. Journalister krever at andre åpner døra – og da må vi også praktisere den samme åpenheten.

Derfor har vi bedt om innsyn i søkerlisten siden fristen gikk ut. Og på ny da fristen ble utsatt. Og purret på SMS, e-post og telefon. Men vi har ikke hørt noe, før ansettelsen ble kjent i dag.

Hvorfor bryr vi oss om dette?

Fordi det betyr noe for legitimiteten til journalistene og de øvrige ansatte i NRK og bransjen forøvrig, som hver dag kjemper en kamp for åpenhet på vegne av journalistikken.

NRKs journalister står i hardt vær i rettssaler over hele Norge og ber om mer åpenhet. De kjemper kamper mot politiet for å få mer åpenhet. Og de utfordrer politikere på lovverk om offentlighetsloven – for å få mer åpenhet.

Gangen i en søkeprosess i det offentlige er enkel: Man utlyser en stilling, sender ut søkerliste til de som ber om innsyn, har intervjurunder – også ansetter man.

Her hopper Thor Gjermund Eriksen bukk over et viktig prinsipp, som hans medarbeidere kjemper for hver dag: Åpenhet.

Fordi NRK-sjefen har det så travelt, så går vi glipp av en eventuell offentlig debatt om søkerne. Det er ingen tvil om at Helje Solberg er godt kvalifisert til jobben, men ansettelsen hadde stått seg på å bli prøvd i offentlighetens lys.

I stedet for gjør Thor Gjermund Eriksen sine ansatte en bjørnetjeneste.

Det tjener ingen på.

 

PS! Her er den faktiske søkerlisten til jobben:

Søkerliste til jobben som nyhetsdirektør i NRK
Søkerliste til jobben som nyhetsdirektør i NRK.
Til toppen