Dette «hverdagsfotografiet med snert» sørget for fotopris til Simon Aldra. Diplom til Frøydis Falch Urbye og Ola Solvang
(Simon Aldra)

Svarte Natta

Dette «hverdagsfotografiet med snert» sørget for fotopris til Simon Aldra. Diplom til Frøydis Falch Urbye og Ola Solvang

Disse fotografene ble hedret på den nordnorske journalistkonferansen lørdag.

Journalist Simon Aldra i Brønnøysunds Avis.
Journalist Simon Aldra i Brønnøysunds Avis. Foto: Erik Waatland

- Bildet er rent ut malabarisk, og fotografen har selv måttet utholde skjitvær for å få ta det, skriver Svarte Natta-juryen om årets fotoprisvinner Simon Aldra og hans bilde «Ferjedåp på Helgeland». 

Prisen ble delt ut lørdag kveld, under den nordnorske journalistkonferansen i Tromsø.

 

Slik lyder juryens begrunnelse for Svarte Nattas fotopris 2017: 

Hovedprisen går til et hverdagsfotografi med snert. Det er et bilde vi kjenner oss igjen i. Vi vet hvor vi bor, og været kan være så som så. Bildet er rent ut malabarisk, og fotografen har selv måttet utholde skjitvær for å få ta det. Alle personene på bildet prøver på beste måte å holde maska, mens værgudene jobber mot dem. 

Juryen vil berømme en fotograf som har løftet hverdagsjobbinga i en lokalavis til noe ekstra, og gir med glede prisen til Simon Aldra, Brønnøysunds Avis, for fotografiet Ferjedåp på Helgeland.

 

 

Ola Solvang og Frøydis Falch Urbye fikk samtidig diplom for disse bildene: 

 

Foto: Ola Solvang
Ola Solvang i Nordlys.
Ola Solvang i Nordlys. Foto: Erik Waatland

Juryen uttaler: Det første diplomet går til et klassisk, stødig nyhetsbilde. Fotografiet er godt komponert og mange elementer bygger opp under budskapet.

Det er et bilde man kan bruke tid på, og flere og flere detaljer dukker opp jo lenger man ser på det. Det kan være vanskelig å prioritere både tekst og foto når man skal gjøre begge deler i samme oppdrag, men dette bildet viser at det er fullt mulig å være helt til stede som fotograf, også når man selv skriver reportasjen. 

Diplomet går til Ola Solvang i Nordlys for fotografiet Winthers fall, som viser Geir Are Winther som bøyer nakken etter å ha annonsert at han trekker seg som leder for Troms Frp etter lang strid internt i partiet. 
 

 

Foto: Frøydis Falch Urbye
Frøydis Falch Urbye under Svarte Natta.
Frøydis Falch Urbye under Svarte Natta. Foto: Erik Waatland

Juryen uttaler: Det er ikke lett å fotografere noe eller noen som ikke er til stede, men det er noe vi stadig må løse. Det andre diplomet går til en fotograf som har gjort nettopp dette på en glimrende måte. Et bilde som i utgangspunktet kunne ha blitt kjedelig og uinteressant, er løftet til et fotografi som forteller en sterk historie.  

I fotografiet De som forsvant har Frøydis Falch Urbye, Ságat, fått fram historien om familien som forsvant. Ved å fotografere bildet av paret i vinterlandskap foran huset i en annen årstid, blir budskapet mye sterkere enn noen av bildene ville ha blitt hver for seg. Det er et bilde som forteller en historie i seg selv uten å være avhengig av en tekst.

 

 

  • Juryen har bestått av Bård Borch Michalsen, Tore Bratt og Ingun A. Mæhlum.

For ordens skyld: Medier24-redaktør Michalsen er sønn til juryleder Michalsen.

Til toppen