Håvard Nyhus, kommentator i Vårt Land.
Håvard Nyhus, kommentator i Vårt Land. (Foto: Vårt Land )

DEBATT

Dette Lillestrøm-stuntet er virkelig ikke noe å hisse seg opp over

«Neste gang landets statsråder vil belære allmennkringkasteren og alle oss andre om betydningen av troverdighet og redelighet, foreslår jeg at de begynner med å granske sin egen valgkampstrategi», skriver Vårt Lands Håvard Nyhus.

  • HÅVARD NYHUS, kommentator i Vårt Land og påtroppende NRK-ansatt. Innlegget er først publisert på hans Facebook-profil og gjengis med tillatelse

 

Dette Lillestrøm-stuntet er virkelig ikke noe å hisse seg opp over. Tvert om. Stuntet virker gjennomtenkt og godt avgrenset. Og de påståtte ofrene? I VG kaller elevene det en «en positiv tankevekker».

Ikke desto mindre spiller kommentariatet og regjeringskollegiet ut all sin indignasjon. Som om det var om å gjøre å være mest forurettet. Nevnes kan kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland («Jeg blir veldig opprørt») og Erna Solberg, som kaller det en «feilvurdering» som reiser spørsmål om kanalens «troverdighet» i disse fake news-tider.

Samtidig, et annet sted i landet, har Høyre-kolleger gjennom hele valgkampen hevdet at «Ap har doblet eiendomsskatten i Bergen». Dette er galt, uansett hvordan du snur og vender på det. Høyres byrådslederkandidat, Harald Victor Hove vet det, men han har likevel fortsatt å si det ved gjentatte anledninger. Ikke fordi han tror det er sant, men fordi han – som han selv sier – ønsker å «synliggjøre» en forskjell mellom Ap og Høyre. Da så.

Dette er prisen for strategisk politisk kommunikasjon. Målet med kommunikasjonen er ikke så mye å si noe sant – som å si noe som lønner seg.

Og spør du meg, representerer dette en langt større trussel mot valgprosessens integritet enn et avgrenset stunt ved en videregående skole noen gang kan drømme om å tangere. For Høyre er ikke alene. Overtramp i skjæringsfeltet fake news, propaganda, løgner og «strategisk politisk kommunikasjon» er en daglig forseelse i norsk politikk – i alle partier. Noen som husker Listhaugs siste stunt? Hvor «veldig opprørt» var kommunalministeren da?

Oppsummert: Neste gang landets statsråder vil belære allmennkringkasteren og alle oss andre om betydningen av troverdighet og redelighet, foreslår jeg at de begynner med å granske sin egen valgkampstrategi.

Til toppen