Frp-politiker og stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde.
Frp-politiker og stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde. (Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix)

Dette må Tybring-Gjedde tåle: VG frikjent i PFU for å trykke leserinnlegg hvor Frp-politikeren ble sammenlignet med en stygg og sleip fisk

Ikke helt greit, ikke særlig morsomt - men heller ikke nok til å være brudd på god presseskikk.

  Foto: Faksimile

VG ble tirsdag frikjent av Pressens faglige utvalg, som konkluderer med at redaksjonen ikke brøt god presseskikk da avisa i juni trykket et heller uvanlig innlegg fra skribenten «Rune A. S.» om Frp-politiker Christian Tybring-Gjedde. 

Dette etter en klage fra Morten Nordby, med samtykke fra hovedpersonen selv. 

Etter noe diskusjon i møtet, tvilte PFU seg til slutt fram til at publiseringen ikke var et brudd på god presseskikk. 

Samtidig var langt på vei hele utvalget svært kritisk til at dette kom på trykk, og særlig at innlegget i praksis var anonymt, signert med fornavn og initialer.

I uttalelsen heter det at teksten ikke viser «saklighet og omtanke», men PFU understreker at terskelen må være høyere for en stortingspolitiker som deltar i samfunnsdebatten slik Tybring-Gjedde selv gjør enn for andre. Utvalget peker videre på at innlegget bestod av usaklig kritikk uten reell substans. 

 

Ikke greit, men ikke brudd

- Jeg er rett og slett litt usikker på hvor alvorlig man skal ta denne saken, kommenterte PFU-medlem Stein Bjøntegård. Gunnar Kagge påpekte videre man også må ha takhøyde for forsøk på dårlig humor.

Nina Fjeldheim mente imidlertid at VG ikke skulle slippe unna med å sette dette på trykk uten fullt navn. Liv Ekeberg ville også skjerpe uttalelsen til å gi kritikk, men kun de to gikk for det. Det endte med at Ekeberg og Fjeldheim ble med på en omforent uttalelse med noen nye formuleringer, men fortsatt uten fellelse. 

- Jeg tror vi er enig om at det ikke er greit, men jeg er ikke sikker på om dette er et brudd på god presseskikk, uttalte Sylo Taraku. 

Det var til slutt hele utvalget enig i. I formildende retning trakk flere utvalgsmedlemmer også fram at VG hadde beklaget leserinnlegget. 

 

«Stygg, sleip og stor i munnen»

I det påklagede leserinnlegget beskriver skribenten hvordan navnet Tybring-Gjedde alltid gir ham en dårlig følelse i mellomgulvet. Videre blandes fisken gjedde inn i dette. Skribenten mener personen Tybring-Gjedde får ufortjent mye spalteplass, mens fisken nesten aldri kommer på TV. 

Og i det siste har skribenten begynt å assosiere fisken gjedde med Christian Tybring-Gjedde. En fisk han allerede som barn mislikte. 

- Den er stygg, sleip og stor i munnen. Det som likevel henger mest igjen er smaken. Gjedde smaker ikke godt, skriver Rune A. S. 

Morten Nordby, som klaget saken inn til PFU, mente VG hadde brutt både 3.1 om identifisering, 4.1 om saklighet og omtanke, 4.3 om privatliv og 4.4 om å ha dekning for titler. 

VG selv svarte på klagen med at innlegget ble beklaget, og erkjenner at det var «plumpt og dumt». - Vi beklaget fordi innlegget ikke svarte til de standarder Verdens Gang ønsker å ha, heter det i tilsvaret. 

Avisen er langt på vei enig i at leserinnlegget «harselerer» med Tybring-Gjedde, og at det mangler saklighet. Men mener samtidig at dette ikke er brudd på god presseskikk. 

Og det var til syvende og sist altså Pressens faglige utvalg enig i.

Til toppen